18 Ocak 2025 Cumartesi

Çeçenler ve Komşuları

 

Harita: https://www.edmaps.com/html/caucasus.html



Çeçenler ve Komşuları

 

 

Giriş

 

"Çeçenler, etnik olarak Türkik bir halktır." Lord William Rees-Mogg 26 Aralık 1994 tarihli The Times'da böyle yazıyordu, ancak şüphesiz Çeçenler hiçbir şekilde Türkik bir halk değildir.

"... Abhazlar, savaş öncesi otonom cumhuriyet nüfusunun yalnızca yüzde 17'sini oluşturan, Türkik dil konuşan Müslüman bir halktır." Hugh Pope 23 Ekim 1993 tarihli The Independent's Saturday dergisinde bu şekilde yazıyordu. Şüphesiz, Abhazlar ne Türkik bir dil konuşurlar ne de onların tamamını Müslüman olarak tanımlamak doğrudur.

7 Mart 1991'de Belçika ve Hollanda televizyonları akşam haber programında, Güney Osetya'daki anlaşmazlığın dinsel bir karakterde olduğuna ilişkin bilgi verdi. (Osetlerin İslamı izlediklerini ve Türkik bir dil konuştuklarını iddia etti. Bu "bilgi"nin Gürcistan'dan piyasaya sürüldüğü açıktı ve Sovyet Büyükelçisi Aleksandre Chkhikvaidze'nin marifetiyle yayıldı. "Prof. Vasil Abaev, Zviad Gamsaxurdia’nın Gürcü rejimiyle Osetler arasındaki anlaşmazlık konusunda böyle bir tespit yaptı. Chkhikvaidze'nin de çok iyi bildiği gibi, Osetlerin hemen tamamı Ortodoks Hıristiyan’dırlar ve Hint-Avrupa diliyle ilişkili bir dil konuşurlar. Bu yanlış bilginin kaynağı (anladığım kadarıyla), Gorbaçov'a karşı başarısızlıkla sonuçlanan darbeyi desteklediği için görevinden alındı ve 1992'de meslektaşı Edward Şevardnadze'nin Moskova'dan kendi ülkesi Gürcistan'a dönmesiyle Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'na atandı.

Batı medyasının -çok az istisna dışında- Kafkasya olaylarına (özellikle Gürcistan içindeki anlaşmazlıklarla ilgili) ilişkin haberlerin yanlış aktarılmasındaki sorumluluğundan ayrı olarak, bu problemler, kendi gerçeklerinizi bilmenin önemini ortaya çıkarıyor. Böylece "sahte uzmanlara" ve "böğüren propagandacılara" meydan okuyabilirsiniz. Öyleyse acil sorun, Avrupa kıtamızın doğu ucuyla ilgili olarak, tartıştığımızın kim olduğunu tanımlamaktır.

 

 

Halklar

 

Karadeniz ve Hazar Denizi'ni birbirinden ayıran dağlık bölgenin dar şeridi, Avrupa'nın hiçbir yerinde olmayan en zengin halklar, diller ve kültürler yuvasıdır. Aynı büyüklükteki bir alanda, böylesi mozaiği dünyanın bir başka yerinde de görmek imkânsızdır. Ana Kafkas silsilesi, çeşitli yönetsel birimleri halen "sözde" Rusya Federasyonu'nun tamamlayıcı bölümü olarak bilinen Kuzey Kafkasya'yı, üç yeni bağımsız devlet olan Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan'ın bulunduğu Trans-Kafkasya'dan ayırır.

 

Bugün, bu bölgede yaşayan halkları, en son kökleri tarih öncesinde kaybolan yerli halklar ve sonradan gelenler olarak ikiye ayırabiliriz. Şimdi, bu ikinci grupta yer alanlara kısaca bir göz atalım.

 

Slavlar (Ruslar, Ukraynalılar ve özellikle de Kazaklar) Kuzey Kafkasya'da ilk defa 16. yüzyılın ikinci yansından sonra ortaya çıktılar. Kuzey Kafkasya kesinlikle geleneksel Rus bölgesi değildir. Ancak 19. yüzyılın emperyal yayılmasının hala elinde tuttuğu ganimetlerden biridir. Slavonik diller, İngilizce’yi de içine alan Hint-Avrupa dil ailesinin bir parçasıdır.

Kafkasya'da diğer Hint-Avrupa dillerini konuşan Ermeniler, Grekler, Çingeneler+Tatlar, Taluşlar, Kürtler gibi İrani dilleri konuşanlar ve bizim için önem arz eden Osetler yaşar. Trans-Kafkasya'daki Azerbaycanlılardan ayrı olarak, kuzeydeki bölgelerde diğer Türkik dil konuşan halklar bulunur: Kuzeybatı'da Karaçaylar ve Balkarlar (esasen tek bir linguistik grup), Kuzeydoğu'da da Nogaylar+Kalmuklar. Buna ek olarak Semitik dil konuşanlarda vardır (Gürcistan'da Yahudiler ve küçük bir Asurî grup).

 

Bugün Çeçenler, 1989 Sovyet sayımına göre 958.309 kişiyle en büyük nüfuslu yerli halktır. Dilleri, batı komşuları olan İnguşlara öylesine yakındır ki, tek ulus olarak kabul edilebilirler. 1989’da SSCB'de 237.577 İnguş yaşamaktaydı. Bu küçük grubun, Bats (Tuşlar) olarak adlandırılan bir üçüncü üyesi vardır. Gürcistan'daki tek bir köyde 5000 kadar kişi tarafından konuşulan Bats dili kesinlikle yok olmaya mahkûm edilmiştir. Bu üçü, Halk/Halkımız anlamımı gelen Nakh/Veinah ailesini oluşturur. Çeçenler 16. yüzyılda doğu komşularından Sünni Müslümanlığı benimsediler. İnguşlar 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra Sufi Kadiri tarikatının müritleri tarafından İslamiyet'e geçirildiler. Dilleri, tutucu dinleri ve klan yapıları Sovyet yıllarında da, günümüzdeki Çeçen-İnguş öz kimliğinin tanınmasında etkili olmuştur.

(Vei) Nah dilleri doğrudan, doğuda bulunan Dağıstan'daki dillerle bağlantılıdır. Dillerin diyalektlerini nasıl sınıflandıracağınız size kalmak üzere, tek başına Dağıstan’da 28 yerli dil vardır. Bu dillerin çoğu yazılı değildir ve "çok dillilik" yaygındır. Sovyet yönetiminin büyük bir bölümünde, etnik sınıflandırma, genellikle kişinin kullanmak zorunda kaldığı yazılı dile göre yapıldı. Bu nedenle mevcut nüfus verileri sağlıklı değildir ve birçok, çok az nüfuslu halk için böylece yokmuş gibi bir görünüm ortaya çıkmaktadır. Kuzey'de en büyük Dağıstanlı grup 604.202 nüfuslu Avarlardır. Bu rakam, gerçek Avarları + 8 Andik ve 5 Tsezik dil konuşanları da içerir. Güney'de 466.833 nüfuslu Lezgiler ve 98.448 nüfuslu Tabasaranlar vardır (8 Lezgik dil konuşulur). Orta Dağıstan'da 3 Dargik dil konuşan + bunlarla yakından ilişkili 118.386 nüfuslu Laklar yaşar. Bir miktar Kuzey (Orta) Kafkasyalı da ya tamamen veya kısmen Kuzey Azerbaycan'da yaşar.

 

İslam, 8-9. yy.larda Araplar tarafından Dağıstan'a ulaştırıldı. Yerli Dağıstanlılar Sünni'dirler. Bir istisna, Azerbaycan'daki İki köyde Ermeni Ortodoksluğu’ndan etkilenenler ve Doğu Gürcistan'daki bir köyde Gürcü Ortodoksluğu'ndan etkilenerek Lezgik Udi dilini konuşanlardır. Dağıstan, devrime kadar olan dönemde 2 bin kadar Kuran kursuyla bir Arapça öğretim merkezi olmakla ünlüydü.

 

Kesin kanıtlar henüz olmamasına rağmen, linguistik açıdan belki (Vei) Nah- Dağıstan grubuyla, Abhaz-Abaza, Çerkes ve günümüzde konuşanı kalmamış olan Wubıh dillerini kapsayan küçük grup, Kuzeybatı Kafkasya ailesindendir. Kuzeybatı Kafkasya dillerini konuşanlar eskiden Kuban Nehri (belki Don) kıyılarından, günümüz Gürcistan'ına doğru dağlar üzerinden aşağıya yayıldılar. Çerkesler bir zamanlar, Kuzeybatı'daki en büyük etnik gruptu, ama geriye kalan nüfusu 1989'da 125 bindir. Batı Çerkesleri (Adigeler) çoğunlukla Adige Otonom Bölgesi'nde veya Karadeniz kıyısındaki Tuapsse civarında yaşarlar. Buna karşılık Doğu Çerkesleri, Karaçay-Çerkesya'da ki 40 bin 230 Çerkes, Kabardey-Balkarya'da 363 bin 351 Kabardey olarak bölünmüşlerdir. Wubıhların yurtları Soçi civarındaydı. Abhazların yurtları da Sovyet Gürcistan'ına ilhak edilmiştir. 1989'da Abhazya'da 93 bin 267 Abhaz, Karaçay-Çerkesya'da Abhazlara yakın akraba 27 bin 475 Abazin (Abaza) yaşamaktaydı. Osmanlı Türklerinin, Karadeniz kıyıları boyunca olan aktiviteleri sonucu, İslam 16. yüzyılda bölgeye ulaştı, ancak doğu bölgelerde olduğu gibi sıkı bir şekilde yerleşemedi ve daha önceki Pagan ve Hıristiyan inançlarını tamamen kökünden söküp atamadı.

 

En kesin bir şekilde, Kuzey Kafkasya linguistik grubunun hiçbir diliyle bağlantılı olmayan, bir başka dil ailesi Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svanca'yı kapsayan Güney Kafkasya dil ailesidir. Gürcüce yazı geçmişine sahiptir. Tek el yazısı 4. yüzyıl sonlarında tertip edilmiştir. Kardeş dilleri Megrelce, Lazca ve Svanca eğitim dili değildir. Megrellerle çok yakın akrabalığı olan Lazlar bugün Türkiye sınırlan içinde yer alan en eski yerleşim bölgelerinde yaşarlar. Diğer Kartveleliler (Megreller, Lazlar, Svanlar) 1930'dan beri tamamen yanlış bir şekilde "Gürcü" olarak adlandırıldıktan Gürcistan'da yaşarlar. Çok sayıda Gürcü ve Laz da Türkiye'de yaşar. Gürcistan'ın meşhur evladı(!) Stalin tarafından Gürcistan'da yapay olarak ortaya çıkarılan etnik karıştırmanın,(1) Gürcülerin ve Lazların kendilerini ve diğerlerini oldukça farklı halklar olarak gördükleri Türk topraklarında geçerli olmadığı açıktır. (Türkiye'de Svan yaşamıyor).

 

Türk sınırındaki Acaralar, hala sürgünde olan Mesk(et)ler gibi Müslüman olmalarına karşın, Gürcistan'daki Kartveleliler (büyük ölçüde) kendi Bağımsız Kilise'leriyle Ortodoks Hıristiyan’dırlar. Gürcistan'ın 5 milyon 400 bin 841 (1989) kişilik nüfusunun 3 milyon 787 bin 393 kişisi (yukarıda belirtilen 5 bin Bats 'Tuşlar' bile çok gülünç bir şekilde) "Gürcü" olarak kaydedildi.(2)

 

Son olarak, bölünmüş ve yönetsel olarak Doğu Çerkeslerle karışmış, çeşitli Moğol hücumlarının sonucu olarak Kafkasyalılar dışında İranlı Alan ve Türk Kıpçak soyundan, muhtemelen 13.-14. yüzyıllarda oluşan Türkik-Karaçay-Balkarlar üzerinde durmak gereklidir. O zamanlardaki nüfus hareketi, Osetleri, Doğu Çerkesler ve İnguşlar arasındaki bugünkü yerleşim alanlarına, doğuya doğru sürükledi. Bazı safhalarda Osetler, bugün Sovyet Gürcistan'ının parçası haline gelen dağlar üzerine yerleştiler. Osetler kendilerini, bir zamanlar Rusya'nın güney bozkırlarında dolaşan nomadik İskitler ve Sarmallarla ilişkili olan Alanlardan gelme kabul ederler (Osetçe su "Don"dur). Osetlerin Ortodoks olmaları, onları Kutsal Rusya'nın doğal müttefiki yaptı. 1989'da SSCB'de 597.802 Oset vardı.

 

 

Anlaşmazlıklar

 

Kin yüklü anti-Rus söylemlerine rağmen Gürcüler(*), Trans-Kafkasya'da ilk ayak basabilecekleri yeri Çarist Rusya'ya verdiklerinden dolayı sorumludurlar.

Moğol anlayışının bir devamı olarak Kartveleli toprakları batıda Türkler, doğuda Persler tarafından harap edildi. Büyük Katerina'nın Rusya'sıyla 1783'te yapılan Georgievsk Antlaşması, Hıristiyan Osetya ile Hıristiyan Gürcistan'ı birbirlerine bağlayan Gürcü askeri yolunun açılmasına ortam hazırladı. 1801 ve 1810 tarihleri arasında, Kartvel dillerini konuşan bölgelerin ilhakından sonra (unutmayalım) Gürcü müttefiklerinin aktif yardımıyla Rusya, Kuzey Kafkasyalı kabileleri işgal altına almayı başarabildi.

 

Abhazlar, Rusya'nın 19. yüzyıldaki ilerlemesine karşı savaşan tek Trans-Kafkasya halkıydı. 1864'te Kuzey Kafkasya'nın tamamı kesin bir şekilde Çarist ellerdeydi. Bu yıl (1864) Kuzey Kafkasyalıların, Rus yönetiminden özgür bir hayat için Osmanlı topraklarına kitlesel göçlerinin başlangıcı oldu. Çerkeslerin ve Abhazların çoğu, bütün Wubıhlar yurtlarını terk ettiler ve diğer Kuzey Kafkasyalı kabilelerin göçleri birbirini izledi. Bu yüzden, bugün sadece Türkiye'de 2-4 milyon arası bir diaspora olduğuna ilişkin iddialar bulunmaktadır. Büyük bir Çeçen grubu, daha sonra Ürdün adını alan bölgeye yerleştiler. Büyük sayıdaki insan kitlesi Karadeniz'i aşarken veya hastalıktan yabancı diyarlarda hayatlarını kaybetti.

 

İşgal edilen topraklar Rus İmparatorluğu'nun çeşitli yönetsel birimlerine bölündü ve Çarların Sovyet halefleri, dikte edilen bu politikaları izlediler. Üç Trans-Kafkasya devleti, devrim ve 1920-21'de Kızıl Ordu'nun gelişine kadar olan kısa süre içinde bağımsızlığı tattılar. Gürcü birlikleri, bu zaman dilimi içinde Abhazya'yı işgal etmeyi başardı. Sovyet Abhazya'sı başlangıçta, Gürcistan ile ittifak antlaşması ile tam bir cumhuriyet olarak Trans-Kafkasya Federasyonu'na girdi. 1920 Kasım’ında büyük bir Dağlılar Cumhuriyeti Kuzey Kafkasya'da kuruldu. Fakat çok geçmeden statü ve sınırları sürekli değişen etkisiz bir yapılanma haline getirildi. Ve 1931'de Stalin, Abhazya'nın statüsünü Gürcistan'ın önemsiz bir Otonom Cumhuriyeti'ne indirgedi. 1934'te İnguşetya ve Çeçenya birleşti ve 1936'da otonom cumhuriyet statüsü verildi.

 

1930'larda, Stalin'in Trans-Kafkasya'daki icracısı Lavrenti Beria idi. 1938'de Moskova'da güvenlik şefi olmadan önce Abhaz oranını düşürmek için, Abhazya'ya kitlesel nüfus ihracına başladı. Beria, Stalin tarafından empoze edilen tehcirleri gerçekleştirdi. Karaçay-Balkar'lar, İnguşlar ve Çeçenler (+ Meskh(et)ler, Lazlar ve diğer bazı Gürcü Müslümanlar ve Protestan Gürcüler) 1943-44'de, Nazilerle işbirliği yaptıklarına dair uydurma belgelerle sürüldüler.(3)

Kuzey Kafkasyalı dört halkın bölgelerindeki adları Sovyet haritalarından silindi ve toprakları komşu ülkeler arasında yeniden dağıtıldı. Yarım milyon Çeçen/İnguş tehcir edildi, yarısı yollarda kırıldı (bkz. Nekrich The Punished Peoples). Aynı zamanda Abhazya'da, Abhaz dili yasaklandı ve okulları kapatıldı. 1953'te Stalin ve Beria'nın ölümleri ile bu tür anti-Kafkasyalı önlemler feshedildi. 1957'den başlamak üzere Kuzey Kafkasyalıların yeniden oluşturulan bölgelerdeki yurtlarına dönmelerine izin verildi.

 

1985'te Gorbaçov iktidara gelip Sovyet hayatı ile ilgili tatminsizliklerin tartışılmasını cesaretlendirdiğinde çeşitli şikayetlere neden olan sorunlar su yüzüne çıktı. SSCB'nin 15 cumhuriyetinden bazıları (özellikle Baltık devletleri ve Gürcistan) tam bağımsızlık için çalkalanmaya başladı. Abhazlar kendilerini, devam eden Megrel göçünden dolayı daima tehdit altında hissettiler. İnguşlar topraklarını geri istediler. Ancak, 1921'de Sovyet Milliyetler Komiseri'nin müdahalesiyle, Azerbaycan'ın kontrolüne verilmiş olan Nagorno-Karabak en erken Sovyet sıcak bölgesi haline geldi. Ermeni çoğunluğuna sahip olmasına rağmen (muhtemelen Türkiye'ye hoş görünmek için) böylesi bir uygulamaya giden Stalin'den başkası değildi. 1988 sonlarında, Gürcistan'daki anti-azınlık şovenizminin tehlikeli bir şekilde kabarmasıyla birlikte, Abhazya'daki Abhazlar ve Kartveleli olmayanlar sükunetle Abhazya'nın 1920'deki statüsünü yeniden kurmak için çalışmaya başladılar İktidardan uzaklaştırılan Gamsaxurdia'nın taraftarları 14 Ağustos 1992'de Abhazya'yı işgal eden ortak düşman Şevardnadze'ye karşı toparlamayı (boşuna) beklediler. Abhazya'nın işgali binlerce insanın hayatına ve sonrasında da kitlesel mülteci sorununa mal oldu. Abhazya, Dağlı Halklar Konfederasyonu (1989'-da, büyük ölçüde tehlikedeki Abhazları korumak için kurulan ve Kuzey Kafkasyalıların birliğini amaçlayan ve çözülmüş olan Dağlılar Cumhuriyeti'nin yeniden kurulmasını amaçlayan bir organizasyon) kanalıyla Kuzey Kafkasyalıların (özellikle Çeçenlerin) sağlam desteğine şükran borçludurlar. 14 ay süren bir savaştan sonra işgalciler ülkeden çıkarıldı. Dudayev'in Çeçenya'sı, 1991'de Sovyet Anayasası'nın tanıdığı meşru hakkı kullandı. 1990 sonların da Güney Osetya'daki karışıklıklardan kaçan insanların geçici olarak yerleştirildikleri bölgelerini tekrar ele geçirme manipülasyonuyla Çeçenlerle bağlarını koparmaları için ayartılan İnguşlar, Kuzey Osetyalılarla çatışmalara girmiş oldular. Yine birçok insan öldü ve bir diğer mülteci sorunu yaratıldı.

 

Ve en son olarak, Grozni ve diğer Çeçen yerleşim birimlerine karşı girişilen kitlesel kıyımlarla karşı karşıyayız. 30 bin kişi öldü ve muhtemelen 1944'de Çeçenya'dan tehcir edilen insan sayısı kadar bir mülteci sorunu ortaya çıktı. Bütün bunlar, Yeltsin'in, usta sosyal-mühendis Josef Stalin'e layık bir halef olduğunu gözler önüne serdi.

 

Sonuçlar

 

Batı, sınırsız bilgeliği içinde, 1991'de SSCB'nin çözülmesinden sonra, 15 birlik cumhuriyetini tanımaya karar verdi. Bu 15 devlet içindeki tarihsel hiçbir haksızlık dikkate alınmadı (alınmıyor). 1920'nin Dağlı Cumhuriyeti devam etseydi, Çeçenya Rusya'nın bir parçası olmayacaktı. Abhazya'nın 1920'ler statüsü, Stalin kendi ülkesi (Gürcistan) lehine kullanılmasıydı, Abhazya bugün 4. bağımsız Trans-Kafkasya devleti olacaktı. Stalin, Karabak'ın kontrolünü Ermenistan'a verseydi, 1988'den beri binlerce insan ölmeyecekti. Böylece, liberal Batı'nın eğreti tutumunun uygulamada olduğunu görüyoruz. Bu münasebetle, tarihin en kanlı zalimliğinin keyfi kararlarına tanık oluyoruz. Eski Sovyet Cumhuriyetleri'nin tanınması, o devletlerin "kendi" bütünlüklerinin korunması prensibiyle birlikte yürüdü. Şevardnadze'nin Abhazya'da kan dökmesiyle ilgili haberlere batı sansür uyguladı ve Rusya'nın Çeçenya'daki askeri aktivitelerine karşı olan tepkiler, Rusya'nın bölgesel bütünlüğünü korumasına hakkı olduğuna dair açıklamalarla yumuşatılmaya çalışıldı. Dünya liderleri arasında tek başına Şevardnadze'nin, Yeltsin'in Çeçenya'daki katliamına şevkle destek olması bir rastlantı değildir. 16 Şubat 1995'te Chatham House konuşmasında, saldırgan (!) ayrılıkçılığın nerede ortaya çıkarsa çıksın, neye mal olursa olsun, bastırılması gerektiğini açıkça belirtti.

 

Gerçekte ne Abhazlar ve ne de Çeçenler bir bağımsızlık savaşı başlatmak için silaha sarıldılar, buradaki herkesin yapacağı gibi sadece kendilerini savundular.

 

Uluslararası ilişkilerde dikkate alınması gereken gerçekler vardır ve politikalar yalnızca önde gelen kişilerin kusurlu takdirine değil, gerçeklere dayanmalıdır. Abhazya ve Çeçenya sorunları, Batılı politikacıların cehalet veya ahlaki yüreksizliklerinin (veya her ikisinin) en son örnekleridir. Sergei Kovalev ve Yelena Bonner(**) gibilerinin, Batı'yı bu trajedilerle ilgili suçlamakta tamamıyla haklı oldukları böylelikle anlaşılmış oldu.

 

(*) Başlangıçta, bugünkü Gürcistan'ın oluşturduğu coğrafya, Kafkasya'yı kontrol altına almak isteyen Çarist Rusya'yı Gürcistan'a dini mülahazalar da göz önünde bulundurulduğunda, doğal bir müttefik haline getirmişti. Ancak Ruslar sorunlarını çözmüş bir Gürcistan'ı her zaman büyük bir tehlike olarak gördüler.Bunun için Pan-Gürcü eğilimleri Gürcistan aleyhine manipüle ettiler. İşte bunun sonucudur ki, Oset-Gürcistan, Abhaz-Gürcistan anlaşmazlıkları günümüzde ortaya çıkabilmiştir. Son olaylar sadece Oset ve Abhazları Gürcistan'dan uzaklaştırmadı. Kuzey Kafkasyalılara da önderlik edebilecek bir Gürcistan'ı kendi iç sorunlarıyla boğuşur bir hale getirdi. Rusya, Gürcistan üzerinden Türkiye'den toprak talebinde bulunarak da, Gürcistan’ı ileride Türkiye'den uzaklaştıracak Pan-Gürcü eğilimleri destekledi, (ç.n)

 

(**) Rusya'nın Çeçenya'ya kanlı müdahalesine karşı çıkan yürekli Rus aydınları (ç.n.)

 

DİPNOTLAR

 

(1) 1926'daki Sovyet nüfus sayımında 242.990 kişi Megrel milliyetinden olduğunu beyan etti. 13.218 kişi de kendisini Svan olarak tanımladı. Bugün Megrellerin ve Svanlar'ın veya Megrelce'yi ve Svanca'yı birinci veya ikinci dil olarak konuşanların kesin sayılarıyla ilgili bilgi bulunmamaktadır. 1930'lardan beri bu halklar "Gürcü" olarak kayıtlara geçirildiler. Bunun sonucu olarak eğitilen bütün Svanlar ve Megreller, fiilen Sovyet dönemi boyunca eğitim dili Gürcüce olan okullarda yetiştiler.

 

1920 ve 1930'ların yerel Bolşevik Megrel politikacısı İsaki Zhvania ve O'nunla aynı görüşü paylaşan diğer Megrel aydınları Megrelcenin yazıya geçirilmesini (ve Megrelya'nın otonom olması gerektiğini bile) tartıştılar. 1930'da (tirajı 15 bin) Megrelce Kazakişi Gazeti (Köylünün Gazetesi) yayımlandı. Dzhodzhua'dan başka diğer bir örnek, 1989'da yazan Vano Dgebuadze'dir. Dgebuadze şöyle anlatıyor: "Hatırlıyorum, 1938'deydi. Okula bazı öğretmenler geldi ve soyadımı okul kayıtlarından (Megrelce söyleniş) Dgebia'dan, (Gürcüce söyleniş) Dgebuadzeye çevirdiler. Böylece aynı köyde bir soyadın iki ayrı yazılışı ortaya çıktı. Okulda Dgebuadze, evde Dgebia. Eğitim görmemiş olan erkek kardeşimin soyadı Dgebia, benim soyadım Dgebuadze'ydi artık."

 

Megreller ve Svanlar'a 60 yıldır "Gürcü" oldukları anlatılmasına rağmen, 1989'daki nüfus sayımlarında kendilerini tanımlamaları şaşırtıcıdır. 1989'daki sayımlar en azından Abhazya'daki bazı Megreller arasında önemli bir endişeyi açığa çıkardı. Sayım memuruna eğer kendilerini Megrel olarak kaydettirirlerse herhangi bir "olumsuz tepki"yle karşılaşıp karşılaşmayacaklarını sorduklarına dair birtakım haberler vardır. Hem 1979 ve hem de 1989'da Abhazya'da olduğu gibi, nüfus sayım formlarının sayım memurları tarafından kurşun kalemle doldurulması tesadüfi bir politika mıdır?!

 

(2) Bu rakamdan 1 milyon civarında Megrel, 40 bin kadar Svan ve Bats (Tuş) nüfusu düşürülürse, bu konudaki hassasiyet tahmin edilebilir. Dgebuadze, mektubunda şöyle yazıyor: "Çok iyi bilindiği gibi. Gürcüler az sayılarından dolayı, Gürcistan Cumhuriyeti'ni kaybetmemek için Svanlar'ın yanı sıra bütün Megreller'i "Gürcü" olarak kayıtlara geçirdiler... Kendi sayılarını yüksek göstermek için."

 

Gürcüce’de Güney Kafkasya dillerini (Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svanca) tanımlamak için "Kartveluri" terimi bulunmasına rağmen, bu dilleri konuşan insanları tanımlamak için (henüz!) "Kartveleli" terimi bulunmamaktadır. Bunun yerine "Kartveli" (=Gürcü) terimi kullanılmaktadır. Bu dört halkı (Gürcü, Megrel, Laz ve Svan) belirtmek için, İngilizce'deki "Kartvelian" (KartveIi=Gürcü) yanlış terimini kullanmaya devam etmek için hiçbir mazeret bulunmamaktadır.

 

Bana göre, her ikisinin de (Proto-Germanik) bir dil olmaları ve Almanlar'ın daha kalabalık olmaları gibi yapay bir zeminden hareketle, bir İngiliz'i Alman saymak gibi, bir Megrel'i Gürcü saymak anlamsızdır. Bu tarihsel linguistik tartışmaya ek olarak, Pan-Gürcü kavramın savunucuları, Gürcüce’nin (Gürcistan'da) tek yazılı dil olduğunu ve Megrellerin ve (Svanlar'ın) Kilise dili olarak Gürcüce’yi kullandıklarını da ima etmektedirler (bkz. İtonishvili 1990:19) Büyük Megrel ve Svan (ve hatta Gürcü) kitlesinin okuma yazma bilmediği Gürcistan'da Gürcüce ancak Sovyet periyodunda evrensel eğitimin uygulanmaya konulmasıyla yaygınlaştırılmaya çalışılmıştır. Gürcüce de konuşan Megrel ve Svan topluluk liderleri, toplumsal üstünlüklerinin bir belirtisi olarak aralarında Rusça'dan çok Fransızca konuşmayı seçen 19. yüzyıl aristokrat Ruslarını hatırlatır örnekler gibidirler. İtalyan Don Giuseppe Judice, 17. yüzyılda Megrellerin farklı bir dilleri olduğunu ve Megrellerin Gürcüce dini kitapları kullandıkları ve ibadetlerini Gürcüce olarak, aynen Avrupalıların Latince'yi kilise dili olarak kullandıkları gibi, yerine getirdiklerini yazdığında haklıydı.

Kraliçe Tamara (1184-1213) yönetiminde en büyük güç ve etkiye sahip olan Gürcüler, Kafkasya tarihinde şanlı bir rol oynamalarının yanı sıra, Gürcü dil ve kültürünün uzun tarihsel ruhunu hiç kimsenin inkâr edememesine rağmen, Moğol istilalarının bir sonucu olarak Gürcistan, sıklıkla birbirleriyle çatışma halinde bulunan prensliklere ayrıldı. Bu ise modern ulus-devlet olarak, Gürcistan konseptinin 100 yıldan daha fazla bir geçmişe sahip olmadığı anlamına gelir. Prens (şimdi Aziz) İlia Çavçavadze gibi önde gelen yurttaşlar, çeşitli "Kartvel" kabilelerinin yaşadığı bütün bölgelerde, birlik duygusunu aşılamak için çok çalıştılar. Çarist Rusya yönetimi altında erime; hastalık ve dağılma sürecinde, bu tür çalışmalar asil çabalar olarak görülebilir. Ancak ulus, olgunlaşmak ve kendi kimliğiyle ilgili şartlara ulaşmak için zaman bulamamıştır.

 

(3) Homojen bir Gürcü devleti oluşturmak arzusuyla, 1944'de Gürcistan, Kuzey Kafkasya gibi kitlesel tehciri gördü. Lazlar, Hemşinliler ve 144.000 Meskh(et), Türkiye sınırlarına yakın bölgelerden Doğu taraflarına sürgün edildiler.

 

KAYNAKÇA

- Hewitt, B.G. (1993) Abkhazia: a problem of identity and ovvnership, Central Asian Survey, içinde 12(3), s. 267-323.

- Voronov, Y. (1992) Mariam Lordkipandze "The Abkhazians and Abkhazia", Caucasian Perspectives, içinde (ed. George Hewitt), s. 259-264.

- Hewitt, B.G. (1985) "Georgian: a noble past, a secure future", Sociolinguistic Perspectives on Soviet National Languages, I.T. Kreindler (ed.), s. 163-179. Mouton de Gruyter: Ne w York.

- Hevvitt, B.G. (1989) Aspects of language plan-ning in Georgia (Georgian and Abkhaz). Language Planning in the Soviet Union, Michael Kirkwood (ed.), s. 123-144. Macmillan: London.

- Itonishvili, V. (1990) Kartveli xalxis et-nost'ukt'ura mrude sark'eshi (The Ethno-structure of Georgian People in a Distoring Mirror). Tbilisi: Mecniereba.

- Lewis, G. (1965) Turkey, New York: Praeger.

- Avtorkhanov, A. (1992) (M. Broxup, ed.) The North Caucasus. Barrier. London: Hurst/Company.

- Bechhofer, C.E. (1921) in Denikin's Russia and the Caucasus. London: W. Collins Sons/Co.

- Gammer, M. (1944) Müslim Resistance to the Tsar. Shamil and the Conquest of Chechnia and Daghestan. London: Frank Cass.

- Goldenberg, S. (1994) Pride of SmalI Nations: the Caucasus and Post-Soviet Disorder. Londra: Zed Books.

- Wesselink, E. (1992) Human Rights. Minorities in the Republic of Georgia. A Pax Christi Netherlands Report.

 

[Kaynak: George Hewitt, Ali İhsan Aksamaz (Çeviren:) “Çeçenler ve Komşuları” Birikim Sosyalist Kültür Dergisi, Sayı 78, Ekim 1995.]

 


[Önerilen Okumalar: Ali İhsan Aksamaz (/Faik Ateş), “Lazca ve Megrelce Arasındaki İlişki”, Ogni Kültür Dergisi, sayı 1,  İstanbul, 1993; Ali İhsan Aksamaz (/Lot̆i K̆olxurişi), “Bazı Gürcü Aydınlarına (!) Kolay Sorular” ,Ogni Kültür Dergisi, Sayı 4, Mayıs-Haziran 1994/ circassiancenter.com; Ali İhsan Aksamaz, "Kafkasya Kültür Kökenli Bir Topluluk: Lazlar",  Aylık Sosyalist Kültür Dergisi Birikim, Sayı 71-72, BirikimYayıncılık, 1995/ Kafkasya Yazıları, Sayı 1, Çiviyazıları Yayınevi, İstanbul, 1997/ circassiancenter.com; Ali İhsan Aksamaz, “Bilinçli Olarak Geciktirilmiş Bir Değinme”, Tarih ve Toplum Dergisi”, Sayı 161, Mayıs 1997, İletişim Yayınları (“Doğu Karadeniz’de Resmî İdeolojiler Kuşatması, 1. Baskı, Sorun Yayınları, 2003; 2. Baskı, Belge Yayınları, İstanbul, 2011)/ circassiancenter.com; Ali İhsan Aksamaz, “'Sovyetler Birliği’nin Milliyetler Politikası ve Kafkasya”, Tarih ve Toplum, Sayı 199, İletişim Yayınları, İstanbul, 2000; Ali İhsan Aksamaz, “Demagoji uzmanları”, , 05. VI. 2002, “Doğu Karadeniz’de Resmî İdeolojiler Kuşatması, 1. Baskı, Sorun Yayınları, 2003; 2. Baskı, Belge Yayınları, İstanbul, 2011)]/ circassiancenter.com; Ali İhsan Aksamaz, “Aynı Tarih ve Aynı Kültürün Dili Zanca’nın Günümüzdeki İki Diyalekti: Lazca ve Megrelce”, Kafkasya Yazıları, sayı 6, Çiviyazıları Yayınevi, İstanbul, 1999; Ali İhsan Aksamaz, Kafkasyalı Aydınlara Açık Mektup/ (8 Ağustos 2008’i Hatırlarken Aklıma Gelenler)”, demokrathaber.org/ circassiancenter.com,08. VIII. 2011; Ali İhsan Aksamaz, “Tarık Cemal Kutlu” (“Tarık Cemal Kutlu Armağanı”, (Editör: Erol Yıldır), LOWZAR, İstanbul, 2009/ circassiancenter.com.tr, 21. VII. 2008; Ali İhsan Aksamaz, “Aydınlanmada Bir Öncü: Ogni Kültür Dergisi”, Özgür Gündem Gazetesi/ circassiancenter.com,13. IX. 2012; Ali İhsan Aksamaz, "Ogni Kültür Dergisi (Anı-1)", circassiancenter.com.tr, 15. XI. 2015; Ali İhsan Aksamaz, "İçindekilerle ‘Ogni Kültür Dergisi’ (1993-1994)", sonhaber.ch/ circassiancenter.com.tr, 12. XI. 2020; George Hewitt, Ali İhsan Aksamaz (Çeviren:) “Çeçenler ve Komşuları” Birikim Sosyalist Kültür Dergisi, Sayı 78, Ekim 1995/ circassiancenter.com.tr; B. G. Hewitt ve Z. K. Khiba, Ali İhsan Aksamaz (Çeviren:), “ Megrelce Bir Masal: Kuzey Rüzgârı ve Güneş”, Kafkasya Yazıları, sayı 5, Çiviyazıları Yayınevi, İstanbul, 1998; George Hewitt, Ali İhsan Aksamaz (Çeviren), "Güney Kafkasya ve Megrel-Lazlar’ın Kültürel Hakları", Aylık Sosyalist Kültür Dergisi Birikim, Sayı 85, BirikimYayıncılık, İstanbul, 1996; Nugzar Dzhodzhua, Ali İhsan Aksamaz (Çeviren), “Ben Bir Megrel’im”, Ogni Kültür Dergisi, Sayı 6, 1994/ Alaşara Dergisi, sayı 5- 6, Ağustos- Eylül, Nart Yayıncılık, İstanbul,  1995/ kolkhoba.org/ circassiancenter.com, Ronald Wixman, Ali İhsan Aksamaz (Çeviren), “Sovyetler Birliği Döneminde Kafkasya Halkları (1926, 1959 ve 1970 Nüfus Sayımları)”, Tarih ve Toplum, Sayı 189, İletişim Yayınları, İstanbul, 1999; Ronald Wixman, Ali İhsan Aksamaz (Çeviren),”Sovyetler Birliği’nde Etnik Kimlik”, Kafkasya Yazıları, Sayı 7, Çiviyazıları Yayınevi, İstanbul, 1999]

 

 


 

 

aksamaz@gmail.com

 

Yohanna Sp̆irişi Haidişi Skidalaşen Ambaepe

 

 


 
 

http://xvalamgeri.blogspot.com/2025/01/blog-post.html


Yohanna Sp̆irişi Haidişi Skidalaşen Ambaepe


 

Goʒ̆otkvala

Lazuri nena ren dunyaşi irişen mcveşi nenapeşi arteri. Antik̆uri K̆olxuri nenaşen genomskide ren Lazuri Nena. Lazuri-Margaluri, Svanuri/ Şonuri do Kortuli nenape renan mzaxali artimajuranişa.  Antik̆uri K̆olxuri nenaşen genomskide majura nena ren Margaluri nena. Lingvist̆epek amk̆ata ambaepe momçapan.

Lazuri nena ren Turkiye do Gurcistanişi nananenapeşen arteri. Lazuri nena ğurun ndğaşen ndğaşa. Didos va uçkin aya nena do emuşeni. Aya ketabi ipti Lazuro dop̆ç̆ari ma. Ok̆açxeti çkimi majura nenapeten pxaziri aya noçalişe çkimi: Turkulo, İt̆alyanuro do İnglisuro. Lazuri t̆ekst̆i jur alboniten pxaziri. Arteri ren Latinuri alboniten Lazuri. Majura ren Kortuli alboniten Lazuri.

Aya ketabi Haidişi malamture berepe şeni pxaziri. Ma mepşven ki, berepek Haidi do buncinaşi qoropaten ik̆itxasunonan aya ketabi. Aya noçalişeşi suretepe ezdimeri renan Şorli T̆emp̆ilişi filimişen.

Yohanna Sp̆irişi Haidi coxoni ketabi vik̆itxeret̆i ma. Şorli T̆emp̆ilişi filimiti mižirun sinemas. Emindros ma ç̆it̆a bere vort̆i. Mamgure vort̆i ma geç̆k̆ap̆uroni nʒ̆opulas.

Ar- jur ʒ̆ana iqven; ar ndğas izmoce kobžiri: Ma rak̆anoni ar oput̆es vort̆i. Ar şvacis ar ç̆iç̆it̆a k̆ulani memagu. Memaguşi, dido vixeli ma. Mati ç̆it̆a vort̆i izmoces. Tuta steri rt̆u k̆ulani. Dido mskva rt̆u em k̆ulani. K̆ulanişi coxo emedeni gomaşinu. Haidi rt̆u. Haidi coxont̆u k̆ulanis. Haidi k̆ala bğarğali ma izmoces.

Ma İzmoceşen gop̆k̆uʒxişi, çkini olafupe astaxolo dop̆ç̆ari do aya mk̆ule noçalişe mjoraşi teşa kogamaxtu.

 

Ali İhsan Aksamaz

Noğa İst̆anboli

12. X. 2019

aksamaz@gmail.com

 

 

 

 

1. Haidişi Ocaği

 

 

 

-       Dğa xeleri gaqvas! Dğa ginže gaqvas! Si gcoxons Haidi, hoi? Ma eşo miçkin. Mtini reni?

 

-       Ho, ma Haidi mcoxons. Si mu gcoxons?

 

-       Ma Ali mcoxons. Coxo çkimi nana- baba çkimik gemodveren.

-       Opşa k̆ai! Çkimi coxoti nana- baba çkimik gemodveren. Si solen miçinop ma?!

-       Skani coxo dunyaşi iri svas içkinen. Ma si manebra çkimi steri kşinapt̆i berobaşen doni. Aʒ̆i dido xvala vore ma. Hele, manebra domaqvi. Ma skanden çkar mutu va minon.

-       Mati si manebra kşinap. Dğa gatanas! Hele, ak moxti! Ma si megişvelaminon aʒ̆i.

-       Guri xelaten yemapşu. Mgara komomixtu aʒ̆i. Yohanna Sp̆irişi ketabişen si giçinop.

-       Hoi?! Aya ren dido onç̆eloni do gok̆vironi ambai!

-       Ma bere vort̆işi, arndğas baba çkimik ar oçukare komomiğu.

-       Aʒ̆i oncğore domaqu do govimç̆itani, giçkit̆as! Baba skanişi oçukare mu rt̆u? Emuk mu mekçu? Hele, miʒ̆vi!

-        Baba çkimik Yohanna Sp̆irişi Haidi coxoni ketabi komomiğu do oçukare komomçeret̆u.

-       Yohanna Sp̆irişi ketabi mokʒ̆onderet̆ui?

-       Moro mu, ketabi momʒ̆onderet̆u!  Xeloni ambaepe gamognapapt̆u. Edo arşvacis vik̆itxi eya ketabi ma.

-       Emindros muk̆o ʒ̆aneri rt̆i? Kşunsi?!

-       Ho, komşuns ma. (1971-2) vit̆on çxoro oşi do sume neçi do vit̆o ar varna jur ʒ̆anas rt̆u. Aʒ̆i k̆aixeşa va mşuns. (11) vit̆o ar varna (12) vit̆o jur ʒ̆aneri vort̆i. 1971 ʒ̆ana rt̆u domaʒ̆onen aʒ̆i.

-       Opşa mskva! Dido k̆ai! Ginže ora golaxteren! Xoloti kokşuns si.

-       Ok̆açxe skani filimiti mižirun Turkuli sinemapes.

-       Ar- jur filimi çkimi yeşiğes filimişi şirketepek. Eşo komşuns aʒ̆i. Namu filimi çkimi gižirun?

-       Uça- xçe filimi rt̆u. Dido mcveşi filimi rt̆u.

-       Mik osağupt̆u çkimi roli eya filimis?

-       Şorli T̆emp̆ilik osağupt̆u skani roli eya filimis. Aʒ̆i eşo komşuns ma.

-       Ho, mtini zop̆on. Şorli T̆emp̆ilik osağupt̆u çkimi roli. (1937) vit̆on çxoro oşi do eçi do vit̆o şkvit ʒ̆ana rt̆u. Eşo komşuns mati. Eya filimi mok̆ʒ̆onderet̆ui?

-       Moro mu, eya filimi momʒ̆onderet̆u! Mefikironi filimi rt̆u. Filimik milletis nosi meçapt̆u. Berepes nosi ogurapt̆u ketabi do filimik. K̆ainoba do cumalobaşi maana ogurapt̆u milletis.

-       Mundes žiri eya filimi çkimi?

-       Xolo ç̆it̆a vort̆i ma. Mamgure vort̆i geç̆k̆ap̆uroni nʒ̆opulas. Nʒ̆opulas sinemaşi saloni kuğut̆u. K̆arta Mjaçxas ar filimi iqvet̆u nʒ̆opulaşi sinemaşi saloni. Sinemaşi xçe perdes voʒ̆k̆ert̆it çkin.

-       Vit̆on çxoro oşi do eçi do vit̆o şkvit tariğoni eya filimişi çkvadoçkva versiyonepeti yeşiğeri renan. Eşo miçkin.

-       Ho, entepeşenti ambai komiğun ma.

-       Dido k̆ai. Opşa mskva!  Skani topuroni nena dido momʒ̆ondu ma.

-       Nʒaşa exti! P̆anda ixeli, Haidi! Mu giʒ̆vare, giçkini?! Si ora giğuni? Ora giğun na, skani dobadona do ocağişen ar- jur mutu gk̆itxare, iqveni?! Ma dido gixvamaminon!

-       Ho, moro mu, skani şeni p̆anda ora komiğun ma! Ma skani manebra vore do siti çkimi manebra re! Allaise, mu ginon na, eya mk̆itxi do emedeni nena gegiktira ma.

-       İpti dobadona do ocaği skanişen bğarğalat! Ti skanişen mutupe otkvalu ginoni?!

-       Moro mu, otkvalu minon ma.  Hayde, bğarğalat! Ma gisimin! Tamo- tamo miʒ̆vi! Tito- tito mk̆itxi, Alik̆o!

-       Mu giʒ̆va, va miçkin. Allahi irote skanden razi iqvas.Nʒaşa exti!

-       Skandenti razi iqvas Allahi! Siti nʒaşa exti, Alik̆o!

-       Mara, ipti ar mutu giʒ̆vare.  Aya ren onç̆eloni dulya: Si re (19.) vit̆o maçxorani oşʒ̆anuraşi ç̆iç̆it̆a k̆ulani. Ma vore (21.) eçi do maartani oşʒ̆anuraşi k̆oçi. Eşo- aşo sume neçi ʒ̆aneri k̆oçi vore ma. Si solen giçkin (21.) eçi do maartani oşʒ̆anuraşi ambaepe eşo?! Aya va oxomaʒ̆onu ma! Hele, miʒ̆vi!

-       Alik̆o, va giçkini si?! Ma skani izmoces vore. İzmoces govulurt çkin aʒ̆i. Siti bere re. Badi va re. Si sume neçi ʒ̆aneri k̆oçi va re! İpti aya giçkit̆as!

-       Çkin aʒ̆i izmoces voreti? Lai skidalas voret çkin. Mixarsuvi, va maçkinu ma.

-       K̆aixeşa giçkit̆as, aʒ̆i varti vit̆o maçxorani oşʒ̆anuras varti eçi do maartani oşʒ̆anuras voret çkin. Aʒ̆i izmoces voret çkin.  Aʒ̆i mu ginon na, mk̆itxi. Aʒ̆i nenaş gektiruşa xaziri vore ma!  Xe- gontxeri kçumer. Derdi mo zdip!

-       Allahik gxvamas si!  Haidi, si so yeçkindi? Sonuri re? Miepeşen re?

-       Ma yepçkindi oput̆e Dorflis. Dorfli ren ç̆iç̆it̆a oput̆e mskva Alp̆epes. Mayenfeldi ren çkini noğa. Opute Dorfliti, noğa Mayenfilditi qoroponi ren. Allahis kuğun aya meçkireli dixati.

-       Noğa Mayenfeldi namu dobadonaşi doloxe geladgin? Hele, miʒ̆vi do milletik mskvaşa ognas! 

-       Noğa Mayenfeldi geladgin İsviçreşi K̆onfederasyonişi sinorepeşi doloxe.

-       İsviçreşi namu k̆eles geladgin noğa Mayenfeldi?

-       İsviçres kuğun (26) eçi do anşi k̆ant̆oni. Eçi do anşi k̆ant̆onik ʒ̆opxupan İsviçreşi K̆onfederasyoni. Ayati giçkit̆as! İsviçreşi Graubundeni coxoni k̆ant̆onis geladgin noğa Mayenfeldi.

-       İsviçreşi namu k̆eles geladgin k̆ant̆oni Graubundeni?!

-       İsviçreşi Yulva k̆eleni dixapes geladgin k̆ant̆oni Graubundeni.

-       Ar- jur nenatenti, İsviçreşi nenaşen bğarğalat, iqveni?!

-       Moro mu, va iqven, iqveni?! Astaxolo bğarğalat! Mara, giçkit̆as, İsviçres ar var, otxo nena kuğun!

-       Eşoi?! Ma mu miçkin?! Ma dunyaşi mteli nenapeşa toli komiğun do emuşeni. K̆arta nena ren Allahişi noxvene! Ma aşo komiçkin. Mu iqven, İsviçreşi nenapeşen ambai komomçi!

-       İsviçres kuğun otxo nena.  İsviçres kuğun otxo devleturi nena.  İsviçres kuğun otxo resmuri nena. İptineri ren Alamanuri Nena. Majurani ren Fransuli Nena. Masumani ren İt̆alyanuri Nena. Maotxani ren Romanşuri Nena.

-       Xoş Alamanuri, Fransuli do İt̆alyanuri nenapeşen ambai komiğun. Mara mu ren Romanşuri Nena?! Hele, molamişini!

-       Romanşuri nena, moxtimeri ren didopeten Latinuri nenaşen. Aʒ̆i aşo matkven. Mara giçkit̆as isviçreşi Federasyoni ren dunyaşi irişen demok̆rat̆iuri dobadona.

-       Aya otxo nenapeten gamantana do radio-t̆elevizyonişi ç̆andina reni?!

-       Ho, koren. Aya nenapeten gazetape do jurnalepeti koren.

-       Dido onç̆eloni ambaepe momçap si! Namu ren skani nena?

-       Yohanna Sp̆irişi nena rt̆u Alamanuri. Çkimi ambaiti ipti Alamanuri nenaten iç̆arinu, mara aya otxo nenati çkimi ren. Aʒ̆i şk̆ule skani nenati çkimi nenapeşen ren, giçkit̆as! Lazuriti çkimi nenapeşen ren. Dunyaşi mtel nenape ren çkimi. Ma irote cumalobaşi mesajepe komiğun do emuşeni.

-       Ma şukuri giʒ̆umer aya onç̆eloni do gok̆vironi ambaepe şeni. Aʒ̆iti tamo- tamo tito- tito ocaği skanişa komoptat! İqveni?!

-       Moro mu, ocaği çkimişa komoptat! Si mk̆itxi do ma giʒ̆va!

-       Nana skanis mu coxons? Mu coxont̆u. Baba skanis mu coxons? Mu coxont̆u? Si mişi bere re? Si miepeşi re? Miepeşen re si?

-       Nana çkimis Greçini coxons. Baba çkimis T̆obiasi coxons. Juriti ğurerenan. Saği va renan.

-       Nana do baba skani mundes ğurerenan?

-       Ma aya va miçkin. Va maçkinen. ʒ̆ana muşişen ambai va miğun. Ambai va miğun. Ma ç̆iç̆it̆a bere vort̆işi, ğurerenan. Ma entepe va mižirun.

-       Si mcveşi mi oğli rt̆i? Mʒxade mu ren?

-       Oput̆eşi xalk̆işen vort̆it çkin. Aşo matkven. Aya si dogibağun!

-       Ho, aya domibağun! Si unaneli do ubabeli rt̆i. Mi k̆ala irdi? So irdi? Mik si gordu?

-       Dadi çkimik mordu. Nana çkimişi dak mordu.

-       Dadi skanis mu coxons? Mu coxont̆u emus?

-       Emus Dit̆i coxons. Dit̆i coxont̆u dadi çkimis.

-       Emuk mu dulya ikipt̆u? Mu dulyaten ibodert̆u dadi skanik?

-       Emu rt̆u xezmetkyari. Xampa k̆oçepeşi k̆onağapes içalişept̆u emuk.

-       P̆ap̆uli skanis mu coxont̆u?

-       P̆ap̆uli çkimis Adolfi coxont̆u. Mara p̆ap̆uli çkimis Alp̆cumaditi coxont̆u. Eşoti içkinen mtel dulyas.

-       Komiçkin. P̆ap̆uli skani şeni mot elapatxeri ren ya zop̆ont̆u milletik?

-       Va miçkin. Mara p̆ap̆uli çkimi elapatxeri va rt̆u. Dido noseri k̆oçi rt̆u. Qalgelakteri rt̆u.

-       Mot qalgelakteri rt̆u? Hele, miʒ̆vi!

-       Skiri do nisa duğureret̆u do emuşeni. Umiteli rt̆u. Mara buncinaten guri raxat̆i kuğut̆u.

-       Dadi skanik muşeni si p̆ap̆uli skanişa mendagiqonu do megaşku?

-       Dadi çkimik dido k̆ai dulya kožireren ar didi k̆onağis noğa Frank̆furt̆is. K̆onağişi mance dido xampa rt̆eren. Didi esnafi t̆eren. Didi turcari t̆eren. Oxormancek dido k̆ai maaşi komeçeren dadi çkimis. Dido k̆ai para komeçeren. Emuşeniti dadi çkimik p̆ap̆uli çkimişa mendamiqonu ma do memaşku. Eşo miçkin ma.

-       Muk̆o ʒ̆anei rt̆i si emindros?

-       Ma (6) anşi ʒ̆aneri vort̆i, va vort̆i. Aʒ̆i eşo komşuns.

-       Muk̆o ʒ̆aneri rt̆u p̆ap̆uli skani? Muk̆o ʒ̆aneri rt̆u Alp̆cumadi?! Gogaşineni?

-       (80) otxo neçi ʒ̆aneri rt̆ui, va rt̆ui?! Va miçkin aʒ̆i. Xçe pimpiloni k̆oçi rt̆u. Mʒikati ndura rt̆u p̆ap̆uli çkimi.

-       Skani aya ambaepeten doviç̆vi do dovixali ma, Haidi. Si domç̆vi do domxali, gyuli çkimi!

-       Çkimi ketabik dogçveren do dogxaleren, Alik̆o. Eşo oxomaʒ̆onu ma. Mara giçkit̆as, aya va ren çkimi k̆abaeti! Aya ren mʒxade!

-       Komiçkin, aya ren emindroneri skidalaşi k̆abaeti! Fuk̆aroba do ugurapobaşi guri şeni rt̆u emk̆ata skidala skani! Xvala si var, skani malamturepesti amk̆ata skidala kuğut̆es aya dunyas!

 

 

 

 

 

2. P̆ap̆ulişi Paʒxa

 

 

 

 

 

- Dadi skanik si megaşku p̆ap̆uli skani k̆ala do noğa Frank̆furt̆işa mendaxtu.

- Ho, dadi çkimik memaşku oput̆e Dorflis do noğa Frank̆furt̆işa mendaxtu. Dadi çkimi, oçalişu do para mogapu şeni noğa Frank̆furt̆işa mendaxtu. İpti meydanes xvala kodopskidi domaʒ̆onu ma. Şuri dololaperi vort̆i.

- Si P̆ap̆uli skani k̆ala oskidus kogeoç̆k̆i. Emdğaşa si p̆ap̆uli skani k̆ala, p̆ap̆uli skanis skani k̆ala irtibati va giğut̆es. Artikarti va içinopt̆it. Edo p̆ap̆uli skanik mu qu iptineri ndğalepes? Emuk si megişvelui?

- P̆ap̆uli çkimi, didşuroni rt̆u. Edo irote mskvaşa memişvelu emuk. Mara P̆ap̆uli çkimik ipti çkimi k̆ala dido va ğarğalu. İnnadi; nosi do qoropaten icginen! Ok̆açxe p̆ap̆uli çkimik dido ixelu çkimi renobaten oxoris. 

- Emuk p̆anda megişvelu.

- Ho, p̆anda memivelu p̆ap̆uli çkimik. Ma muşi mota vort̆i do emuşeni.

- P̆ap̆uli skanis çkar manebra va uqount̆u. Oput̆eşi xalk̆is p̆ap̆uli skanişen aşkurinet̆u. Oxvamu do oxveʒ̆u şeni k̆iliseşa va ulut̆u p̆ap̆uli skani. İpti insafiti va uğut̆u p̆ap̆uli skanis. Eşo miçkin ma. Muşeni amk̆ata xasieti uğut̆u emus. Tabietsuzi k̆oçi rt̆ui?

- Eşo va matkven ma. K̆ai natura kuğut̆u. Emuk skidut̆u oput̆es, mara muşi paʒxa va rt̆u oput̆eşi doloxe. Oput̆eşa mendra rt̆u paʒxa muşi.  İri-xoloşen mendra rt̆u. Tolişen mendra skidut̆u. Paʒxa muşi rak̆anis geladgit̆u. Oxori muşi mendra rt̆u oput̆eşa. Emuşeni p̆ap̆uli çkimis manebra va uqount̆u. Eşo miçkin ma. Dulyape muşi oxvenu şeni mongoneri k̆oçi rt̆u p̆ap̆uli çkimi. P̆ap̆uli çkimi dido dulyamxvenu k̆oçi rt̆u. Edo mitişa muxtiaci va rt̆u. Kibiri k̆oçi rt̆u. Guri didi kuğut̆u p̆ap̆uli çkimis.  P̆at̆i va pskidut̆it çkin paʒxas. Emus unt̆u ki, çkvaşi mak̆vande va viqvat̆i ma.

- Miçkin, mutuşen şkurineri va rt̆u p̆ap̆uli skani. Muten dulyamxvenu rt̆u p̆ap̆uli skani? Muepe ikipt̆u emuk?

- Emus txape kuqount̆u. P̆ap̆uli çkimik txape nçvalupt̆u. Edo emuk txapeşi mjaten qvali ikipt̆u, k̆arak̆i ikipt̆u. Oç̆k̆omaleti ikipt̆u p̆ap̆uli çkimik. Mç̆k̆idi ikipt̆u, kovali ikipt̆u p̆ap̆uli çkimik. Umancele va rt̆u.  Xçe pimpiloni rt̆u, badi rt̆u, mara marifet̆oni k̆oçi rt̆u.  P̆ap̆uli çkimi tabietsuzi k̆oçi va rt̆u. Emuk troni ikipt̆u, st̆oli ikipt̆u. Piʒarişi biblopeti ikipt̆u p̆ap̆uli çkimik. Dido sanatkyari k̆oçi rt̆u. Tabietsuzi k̆oçi va rt̆u. Noseri k̆oçi rt̆u.

- Oput̆eşa çkar va geulut̆ui p̆ap̆u skani?

- Geulut̆u. Ar dukyani kort̆u oput̆es. Mkiri, mbela, k̆azyaği, şekeri, lukuna, tutuni, ebza yeç̆opinuşa geulut̆u oput̆eşa.

- Mara oput̆eşi k̆oçepeşen manebra va uqonut̆u p̆ap̆uli skanis! Çkar miti k̆ala irtibati va uğut̆u. Çkar miti k̆ala irtibati va ikipt̆u. Eşo va reni?

- Pet̆eri k̆ala irtibati kuğut̆u. Muşi k̆ala k̆ai irtibati kuğut̆u p̆ap̆uli çkimis!

- Ho, eşo! Mara Pet̆eri ç̆iç̆it̆a bere rt̆u. P̆ap̆uli skanişi malamture va rt̆u. Edo p̆ap̆uli skanişi txape ocvinapt̆u Pet̆erik. Pet̆eri k̆ala irtibati oxvenus mecburi kodoskideret̆u. Malamture va rt̆es.

- P̆ap̆uli çkimi çkinerk̆oçi rt̆u. P̆ap̆uli çkimik udodginu nosi do gza ogurapt̆u Pet̆eris.  Pet̆erikti k̆ai ambaepe igurapt̆u p̆ap̆uli çkimişen. Edo aya ambaepe k̆ai aʒ̆onet̆u Pet̆eris.

- Xvala- xvala skidut̆u. Oğarğalu şeni çkar manebra va uqount̆u p̆ap̆uli skanis.

- Eşo va rt̆u. Çkimi k̆ala rt̆u. Pet̆eri k̆ala rt̆u. Çkini k̆ala ğarğalapt̆u p̆ap̆u çkimik. Pet̆erişi dinana do nana k̆ala ğarğalapt̆u namtini orapes.

- Ho, eşo ren. Mara çkva miti k̆ala irtibati uğut̆u p̆ap̆uli skanis.

- Si xilafi giçkin. Mtini va ren aya ambai.

- Miepe k̆ala ğarğalapt̆u p̆ap̆uli skanik?

- P̆ap̆uli çkimik txape muşi k̆ala ğarğalapt̆u.  Coğori muşi k̆ala ğarğalapt̆u. Entepekti p̆ap̆uli çkimi k̆ala ğarğalept̆es. Mjora, muruʒxepe, nʒa, dixa, mç̆ima, gola, rak̆ani k̆ala ğarğalapt̆u p̆ap̆uli çkimik. Entepekti p̆ap̆uli çkimi k̆ala ğarğalapt̆es.

- Oput̆es ʒxeni, cori do giriniti iqvet̆ui emindros?

- Ho, iqvet̆u. Mara p̆ap̆uli çkimis xvala coğori kuqonut̆u. Edo jur txa kuqonut̆u emus.

- Si mtini zop̆on. Ma aya va maçkinu. Mixarsuvi, Haidi! Bere vort̆işi, mati xvala vort̆i. Xoi aʒ̆iti xvala vore. Mati muruʒxepe k̆ala bğarğalapt̆i. K̆at̆u çkimi k̆ala bğarğalapt̆i. Si ʒ̆ori re.

- P̆ap̆uli çkimik irote buncinaşen igurapt̆u. Buncina k̆ai mamgurapale çkini ren. Eşo va reni, Alik̆o?! 

- Eşo ren. Mtini zop̆on. Buncina k̆oçepeşen çkva mcveşi ren. Emuşeniti k̆oçepeşen çkva dido uçkin buncinas.

- İrişen çkineri ren buncina. Emuşeniti çkinden çkva k̆ai uçkin buncinas. Mjora, muruʒxepe, nʒa, dixa, mç̆ima, gola, ğali, t̆iba, rak̆anis çkinden çkva k̆ai uçkin.

- Ayati mtini ren. Mtini zop̆on, Haidi.

- Nena beciti ren. Artikarti oxoʒ̆onu şeni, ipti nena va domaç̆irnan. İpti qoropa domaç̆irnan. İpti Allahi do buncinaşi qoropa domaç̆irnan.

- Dido mtini zop̆on. Mati skani steri mevisamedep, Haidi!.

- K̆oçik k̆oçis zarari meçaps. K̆oçik skindinapes zarari meçaps. K̆oçik buncinas zarari meçaps. Buncinak çkar mitis zarari va meçaps. Buncinak çkar mutus zarari va meçaps. Buncinak k̆oçi do skindinas manebroba doguraps. Allahik k̆oçi do skindinas manebroba doguraps. Eşo va reni, Alik̆o?!

-Eşo ren, Haidi. Tişen k̆udelişa mtini zop̆on si.

- Si Alamanuri nena giçkini?

- Var, ma Alamanuri nena va miçkin.

- Mati Lazuri nena va miçkin. Si Lazuri ğarğalap, ma Alamanuri bğarğalap. Artikartişi nena oxovoʒ̆onapt çkin. Çkin artikartişi nenaten va bğarğalapt, mara artikartişi nena oxovoʒ̆onapt. Mu menceliten artikartişi nena oxovoʒ̆onapt, giçkini?

- Artikartişa qoropa komiğunan do emuşeni.

- Aha Mʒxade! Aya ren nk̆ila: Qoropa! Çkin qoropaşi nenaten bğarğalapt. Emuşeniti artikartişi xali oxovoʒ̆onapt. Edo p̆ap̆uli çkimisti buncina do Allahişi qoropa kuğut̆u guris do emuşeniti mjora, muruʒxepe, nʒa, dixa, mç̆ima, gola, rak̆ani, mç̆ima, mtviri, xorşak̆ali, ixi, skindinapa k̆ala ağarğalet̆u emus. Entepe k̆ala ağarğalet̆u p̆ap̆uli çkimis. Xvala- xvala skidut̆u, mara xvala va rt̆u. Mitişa minneti va uğut̆u p̆ap̆uli çkimis. Emuş- amuşi nositen dulya va ikipt̆u p̆ap̆uli çkimik.

- P̆ap̆uli skanis ar çkva oxori kuğut̆u oput̆eşi doloxe. Eşo miçkin ma.

- Xilafi va giçkin. Mtini giçkin. Oput̆eşi doloxeti oxori kuğut̆u p̆ap̆uli çkimis. Mara ek va skidut̆u. Eya oxori genk̆ileri rt̆u.

- Muşeni ek va skidut̆u?

- P̆at̆i gonoşinepe kuğut̆u eya oxorişi doloxe do emuşeni.

- Xvala- xavala skidut̆u mara xvala va rt̆u.  Gurimeç̆veri rt̆u.

 

 

3. Buncinaşi Manebroba

 

 

-       Si P̆ap̆uli skani k̆ala skidut̆u. P̆et̆eriş met̆a manebra va giqonut̆u. Eşo miçkin. Si çkva megabre va giqount̆u.

-       Var, eşo va ren. Eşo reni? Ma eşo va miçkin.

-       Mi rt̆u skani majura manebra? P̆ap̆uli skanii?

-       Ho, p̆ap̆uli çkimi manebra çkimi rt̆u. P̆et̆eri manebra çkimi rt̆u. Txape manebra çkimi rt̆es. K̆vinçepeti manebra çkimi rt̆es. Coğori manebra çkimi rt̆u. Ca, germa, nʒa, ʒ̆k̆ari, gola, ğali, t̆iba do dixati çkimi manebra rt̆u. Entepe mteliti çkimi manebrape rt̆es.

-       Txa, k̆vinçi, coğori, germa, nʒa, ʒ̆k̆ari, dixa k̆ala siti gağarğalet̆ui?

-       Ho, moro mu, mati entepe k̆ala mağarğalet̆u.

-       Si solen gaguru entepeşi nena?

-       Mdğura ma giʒ̆veret̆i: Qoropaşi nenaten! Txasti, k̆vinçisti, coğoristi, germasti, nʒasti, ʒ̆k̆aristi, dixasti tito nena kuğun. Entepe qoropaşi nena kuğunan. Siti entepeşi qoropa giğut̆aşi, entepe k̆ala mskvaşa gağarğalen. Emuşeniti ma entepe k̆ala loqaşa bğarğalapt̆i.

-       Siti buncinas dido qorop! Si nena topuri giğun!

-       Siti nena topuri giğun! Ho, moro mu! Ma buncinas dido p̆qorop. Buncinas oskiduk memişvelu do emuşeni.

-       Ç̆it̆a- ç̆it̆a P̆et̆erişenti bğarğalat! P̆et̆eri, skani k̆ai manebra rt̆u.

-       Ho, P̆et̆eri k̆ai manebra çkimi rt̆u. Pet̆eri şurimşine çkimi rt̆u.

-       Emuti ç̆it̆a rt̆u. P̆et̆eri muk̆o ʒ̆aneri rt̆u emindros?

-       P̆et̆eri (11) vit̆o ar ʒ̆aneri rt̆u. Aʒ̆i eşo komşuns ma.

-       P̆et̆eri mç̆k̆eşi rt̆u do oput̆eşi txape ocvinapt̆u. Mzgudapeşen k̆aixeşa ambai kuğut̆u Pet̆eris. Nostoneri mzgudapeten xampa rt̆u oput̆e tkvanişi gomorgva.

-       Ho, oput̆e çkini, loqa mzgudapeten dido xampa rt̆u.   Pet̆erik oput̆eşi mç̆k̆eşi rt̆u do milletişi txape ocvinapt̆u. Emuşeniti Pet̆erik dido sva okaçapt̆u oput̆eşi skidalas. Txapeşen coğabi-memçale rt̆u.

-       P̆et̆eris p̆ilili uğut̆ui? P̆et̆erik p̆ilili gelaçapt̆ui?

-       Moro mu, p̆ililiti kuğut̆u emus. Piʒarişi p̆ililiti ikipt̆u mskvaşa. Emuk p̆ilili muşi gelaçamuti mogurapt̆u ma. Edo irote p̆ip̆ili muşi mskvaşa do loqaşa gelaçapt̆u P̆et̆erik. Txapesti p̆ililişi sersi aʒ̆onet̆es. Maxarot̆oni biç̆i rt̆u Pet̆eri. Upeleri va rt̆u. Musik̆işi bere rt̆u. K̆ap̆et̆i quci kuğut̆u. K̆itxeri va rt̆u. Mara Fuk̆ara nosişi bereti va rt̆u Pet̆eri. Didşuroni rt̆u.

-       Pet̆erik siti p̆ilili gelagiçapt̆u.

-       Ho, mati p̆ilili gelamiçapt̆u emuk do moxelapt̆u.

-       Çkva muepe ikipt̆u Pet̆eri k̆ala oput̆es?

-       Pet̆eris ar gosriale kuğut̆u. Qinora moxtuşi, mtviri dido domtupt̆u. Çkinti mtviris gestvinuşa mevulurt̆it gosrialeten.  Mtviris ar rak̆anişen majuranişa gosriales gexuneri goxtimu dido xeloni iqvet̆u. Nenaten va matkven ma aʒ̆i.

-       Dido mskva t̆eren aya gonoşine skaniti. Çkinti gosriales gexuneri goxtimuşi gzalepe bgorupt̆it noğa İst̆anbolişi sokağapes. Mara k̆ai va iqvet̆u. Dido mtviri va iqvet̆u noğa İst̆anbolis.

-       Alp̆epe çkini irot̆e mtvironi iqvet̆u. Mtviriten çinoberi ren Alp̆epe çkini.

-       Pet̆eri xvala k̆ai mç̆k̆eşi var, k̆ai mençxometi rt̆u. Eşo miçkin. Eşo va reni?!

-       Ho, k̆ai mençxome rt̆u. Ğaliti komiğut̆es semti çkinis. Edo çxomi oç̆opuşa mevulurt̆it çkin.

-       Muten ç̆opupt̆it çxomi? Ank̆esiteni?

-       Var, ank̆esiten va p̆ç̆opupt̆it çxomepe çkin. Çkin t̆ik̆inaten p̆ç̆opupt̆it.

-       Mu çxomi iqvet̆u ğalis?

-       K̆almaxa iqvet̆u. Mara dido var.

-       K̆almaxa nostoneri iqvet̆ui?

-       İqvet̆u. Emindroneri nositen, çxomi oç̆opu k̆ai maʒ̆enet̆u. Mara andğaneri nositen,  çxomi oç̆opu dido gyunaxi ren. Çxomisti nana-baba kuqonun do emuşeni. Çxomisti bere kuqonun do emuşeni.

-       Ho, mevagni ma! Si vejet̆eryeni vana vegani re!

-       Ma hemi vejet̆eryeni hemiti vegani vore.

-       P̆et̆erik so skidut̆u? Sonuri t̆u? Mi oğlişi rt̆u?

-       P̆et̆erik oput̆e çkinis skidut̆u. Dorflis skidut̆u. Dorfluri rt̆u P̆et̆eri. Oput̆e Dorflis skidut̆u.

-       K̆itxeri va rt̆u. Eşo miçkin ma. Nʒ̆opulas igurapt̆ui Pet̆erik?

-       Ç̆iç̆it̆a nʒ̆opula kort̆u noğas. Aya nʒ̆opulas igurapt̆u Pet̆erik. Mjaçxaşi nʒ̆opulati komiğut̆es oput̆es.

-       Mskvaşa ok̆itxu-oç̆aru uçkit̆ui Pet̆eris?

-       Ho, uçkit̆u, mara dido var, ç̆it̆a-ç̆it̆a.  Pet̆erik mskvaşa do loqaşa birapape mibirt̆u. Birapapes şuri mepçapt̆it emuk.

-       Pet̆eri bunduri bere rt̆ui?

-       Var, var, Pet̆eri bunduri va rt̆u, mara nʒ̆opulaşa toli dido va uğut̆u.

-       Ocaği muşi k̆ala skidut̆u Pet̆eri. Eşo miçkin ma.

-       Ho, mtini giçkin. Ocaği muşi k̆ala skidut̆u.

-       Mara Pet̆eri korbala rt̆u. Tolužğe rt̆u. Eşo komşuns. Mitini bzop̆oni?!

-       Ho, eşo rt̆u. Mara k̆arta bere eşo rt̆u emindros. Aʒ̆ineri steri va rt̆u skidala. Aʒ̆ineri şekelepe do xalvapeşen mitis ambai va uğut̆u.  Pet̆eri xçeguroni do keskini bere rt̆u. Pelaperi do anaç̆i rt̆u.  Umoşvacinu oçalişept̆u Pet̆erik. Arguroni manebra çkimi  rt̆u. Mara çkar raxat̆i va doxedut̆u. Mşkurinace va rt̆u. Encami ç̆it̆a bere rt̆u Pet̆eri. Mu p̆a?! Mara guri didi kuğut̆u Pet̆eris.

-       Tkvan rak̆anişen rak̆anişen artikartis işmariti oğodapt̆it. Eşo va reni?

-       Ho, eşo vikipt̆it. Golaşen golaşa artikartis işmari voğodapt̆it çkin do vistert̆it bereluri gagnapaten.

-       Oç̆aru- ok̆itxuti skanden diguru Pet̆erik. Eşo komşuns. Eşo reni?

-       Ho, mati emus mevuşveli. Mara xvala çkimden va diguru Pet̆erik.

-       Mişi txape ocvinapt̆u Pet̆erik?

-       Pet̆erik oput̆eşi mteli txape ocvinapt̆u.

-       Muk̆o txa uqount̆u p̆ap̆uli skanis?

-       P̆ap̆uli çkimis jur txa kuqount̆u.

-       Txapes mu coxont̆es? Coxope mutepeşi gogaşinen aʒ̆i?

-       Mixarsuvi, Alik̆o. Dido ora kogolaxtu. Ma va gomaşinen aʒ̆i. Mara qoroponi coxope kuğut̆es.

-       Mi varna miepe k̆ala skidut̆u P̆et̆eri?

-       P̆et̆eri, nana do dinana muşi k̆ala skidut̆u.

-       Baba va uqounut̆ui Pet̆eris?

-       Var, baba va uqounut̆u P̆et̆eris.

-       Ğureli rt̆u, hoi?

-       Ho! Pet̆erişi dinana utole do žabuni rt̆u. Şira rt̆u. Dido xçini rt̆u, mara xoloti ʒ̆inek̆i şupt̆u. ʒ̆oxleşen mamuni t̆eren. Eşo kovogni ma. Dinana utole rt̆u, mara k̆ai guroni rt̆u. Dinanak irote loqaşa memişvelt̆u. Metak̆si steri xçe toma kuğut̆u dinana Elenis. Qoroponi rt̆u. Žiʒinace oxorca rt̆u. İrote p̆odias gelavuxert̆i ma.

-        P̆et̆erişi nana muç̆oşi xanumi rt̆u?

-       P̆et̆erişi nanati k̆ai guroni rt̆u. Emuti şira rt̆u.  P̆et̆erişi nanakti mç̆ipaşaşi memişvelt̆u. Mskva tolepe kuğut̆u, mzoğaşperi. K̆irk̆oleri tomoni. Qoroponi oxorca rt̆u. Topuri nenoni. Ç̆umanişen serişakis şurdoguriten içalişept̆u, kimoli va uqonut̆u do emuşeni. Nostoneri oç̆k̆omalepe ikipt̆u. Aʒ̆i eşo komşuns.

-       Si gçapt̆ui Pet̆erişi nanak?

-       Moro mu, mati oç̆k̆omale komçapt̆u. Sutli ikipt̆u. Termoni ikipt̆u. Luqu xarxaşi ikipt̆u. Edo komçapt̆u. Ma k̆ulani muşi mşinapt̆u. Mengapua va uqount̆u emus oput̆es.

-       Si P̆et̆erişi k̆ai manebra rt̆i.  Çkva manebra va giqonut̆u. So gulut̆it? Muepe ikipt̆it? Mu gonoşinepe giğun emoraşen?

-       Dido qoroponi gonoşinepe komiğun ma. Çkin zenepes govulut̆it. Txape vocvinapt̆it çkini zenepes. Txapes xe çkimiten pçapt̆i. Txape k̆ala bğarğalapt̆it. Namtini txapes tik̆ani kuqount̆es. Entepe k̆ala vistert̆it çkin.  Dido qoroponi rt̆es tik̆anepe. Ar oput̆eşen majuranişa govulut̆it. Ekolen- akolen lafi vikipt̆it. Ok̆açxe P̆et̆erişa oxorişa mevulurt̆it. Dinana k̆ala bğarğalapt̆i.

-       P̆et̆erişi dinana k̆ala ğarğalapt̆i, hoi?!

-       Ho, P̆et̆rişi dinana k̆ala loqa-loqa bğarğalapt̆i. Dido k̆ap̆et̆i nosi kuğut̆u. Dido mskva sersi kuğut̆u.

-       Dinana muşis mu coxont̆u?

-       Emus Eleni coxont̆u.

-       Muç̆oşi oxorca rt̆u dinana Eleni?

-       Dido çkineroxorca rt̆u. Utole rt̆u, mara karta şeyişen mç̆ipaşaşi ambai kuğut̆u. Mitişi dedik̆odişa toli va uğut̆u. Udodginu mskva ambaepeşen molamişinapt̆u. Angelozi steri oxorca rt̆u. Loqa nena kuğut̆u dinanas. P̆anda emus p̆odias gelavuxet̆i ma.  Çkva mu giʒ̆va ma?!

-       Pet̆erişi oxori muç̆oşi rt̆u? Didi rt̆ui, ç̆it̆a rt̆ui?

-       Oput̆eşi oxorepe artneri iqvet̆u. Pet̆erepeşi oxoriti mçveşi rt̆u.

-       P̆ap̆uli skanişi paʒxaşen didi rt̆ui?

-       Ho, eşo rt̆u. Paʒxa paʒxa ren. Paʒxa ar toli ren.  Mʒ̆ule ren. Mçire va iqvet̆u. Ç̆it̆a iqvet̆u. Oxori, paʒxaşen dido iqvet̆u. Çkva mçire iqvet̆u.  Edo Dinana Elenik ç̆ink̆a do germak̆oçişi ambaepeti molamişinapt̆es. 

-       Ç̆ink̆a do germak̆oçişi ambare k̆ai gaʒ̆onet̆ui?

-       Ho, ç̆ink̆a do germak̆oçişi ambai dido k̆ai maʒ̆onet̆u mara, k̆ap̆k̆ap̆işi ambai k̆ai va maʒ̆onet̆u, p̆at̆i maʒ̆onet̆u. Maşkurinet̆u ma, moşkurinapt̆es entepeşi ambarapek.

 

 

 

 

4. P̆ap̆azefendi do Mamgurapaleşi Mok̆itxa

 

 

 

-       Ar ndğas oput̆eşi p̆ap̆azefendik p̆ap̆u skanişi paʒxaşa komextu.

-       Ho, mok̆itxu şeni komexteret̆u. Ar xanumi k̆ala komexteret̆u. İpti mutu va mevagni ma. Ma dido maxelu.

-       Mok̆itxuşa komexteret̆es, hoi? P̆ap̆uli skani, musafirişi mok̆itxuşa gegaperi va rt̆u!

-       Ho! Mok̆itxuşa komexteret̆es

-       Oput̆eşi p̆ap̆azefendis mu coxont̆u?

-       P̆ap̆azefendis Şult̆zi coxont̆u.

-       Em xanumis mu coxont̆u?

-       Em xanumis Elsa coxont̆u.

-       Elsa xanumi, Şult̆zişi çili rt̆u ya gaçkinet̆u ipti!

-       Ho, eşo maçkinet̆u ipti. Encami ç̆iç̆it̆a bere vort̆i ma!

-       Elsa xanumi mi t̆eren. Elsa xanumik mu dulya ikipt̆u?

-       Elsa xanumi oput̆eşi nʒ̆opulaşi mamgurapale rt̆eren. K̆ai guroni rt̆u. Ti- moʒ̆oneri va rt̆u. Mskva toloni do ginže tomaloni xanumi rt̆u. Žiʒinace rt̆u.

-       P̆ap̆uli skanis entepe k̆ala oğarğaluşa çkar niyeti va uğut̆u. Eşo komşuns ma.

-       Ho,  mtini zop̆on si. P̆ap̆uli çkimis entepe k̆ala oğarğaluşa çkar niyeti va uğut̆u.

-       P̆ap̆azefendi do Elas xanumik muşeni komexteret̆es p̆ap̆uli skanişi paʒxaşa?

-       Çkimi şeni komexteret̆es entepe. P̆ap̆uli çkimi k̆ala çkimi xalişen oğarğalu şeni komexteret̆es. Entepek ma mgorupt̆es.

-       Muşeni si ggorupt̆es entepek? P̆ap̆azefendi do mamgurapales mu unt̆es?

-       P̆ap̆azefendi do mamgurapalek p̆ap̆uli çkimis izni ak̆vandes.

-       Muşeni emus izni ak̆vandes entepek?

-       P̆ap̆uli çkimis çkimi gurapa şeni izni ak̆vandes entepek. P̆ap̆uli çkimik k̆ilise do nʒ̆opulaşa oxtimuşa izni va momçapt̆u.

-       Muşeni p̆ap̆uli skanik izni va mekçapt̆u k̆ilise do nʒ̆opulaşa oxtimuşa.

-       K̆ilise do nʒ̆opulaşa toli va uğut̆u p̆ap̆uli çkimis do emuşeni.

-       Muşeni k̆ilise do nʒ̆opulaşa toli va uğut̆u p̆ap̆uli skanis?!

-       P̆ap̆uli çkimik oput̆eşi xalk̆is va qoropt̆u emindros?

-       P̆ap̆uli skanik muşeni va qoropt̆u xalk̆is emindros?

-       Baba çkimis nana çkimi k̆ala oçilu unt̆eren, mara p̆ap̆uli çkimik aya oçilu-okimocus nodgiteren. Oput̆eşi xalk̆ik aya oçilu-okimocus numxvaceren. Emuşeni p̆ap̆uli çkimik va qoropt̆u oput̆eşi xalk̆is. Nana- baba domiğuruşi, oput̆eşen mendrani rak̆anis gek̆ideren aʒ̆ineri paʒxa muşi do dibargeren.

-       P̆ap̆azefendi do mamgurapales mu unt̆es p̆ap̆uli skanişen?

-       Mamgurapale xanumik Haidik nʒ̆opulas iguras ya uʒ̆u. P̆ap̆azefendikti Haidik k̆iliseşa moxtas ya uʒ̆u

-       P̆ap̆azefendi do mamgurapale xanumik si nʒ̆opula do k̆iliseşa kçumert̆es.

-       Ho, ma nʒ̆opula do k̆iliseşa mçumert̆es entepek. Nʒ̆opula do k̆iliseşa ma miç̆andept̆es.

-       P̆ap̆uli skani razi iqui? Si nʒ̆opulaşa mendegoçkvui p̆ap̆u skanik? Mjaçxas si k̆iliseşa mendegoçkvui p̆ap̆u skanik?

-       Var, mututen razi va iqu p̆ap̆uli çkimi.  K̆ilise do nʒ̆opulaşa oxtimuşa mututen izni va momçu p̆ap̆uli çkimik. Varti k̆iliseşa do nʒ̆opulaşa mendemoçkvu p̆ap̆uli çkimik, vart̆i k̆iliseşa mendaxtu.

-       K̆arari meçameri t̆eren! P̆ap̆uli skanik skani gurapaşa nodgitu do nʒ̆opulaşi gza gegiğobu.

-       Ho, nʒ̆opulaşi gza gemiğobu p̆ap̆u çkimik.

-       P̆ap̆uli skanik skani xvamaşa nodgitu do k̆iliseşi gza gegiğobu.

-       Ho, kiliseşi gza gemiğobu p̆ap̆u çkimik. Edo Tolis çelamure kodolomidgut̆u.

-       P̆ap̆uli skanik p̆ap̆azefendi do mamgurapales nuşvelui?

-       Var, p̆ap̆uli çkimik skanik p̆ap̆azefendi do mamgurapales çkar va nuşvelu. P̆ap̆azefendişi notkvamepeten dido dişumu do emus ubecğu.

-       Xe muşişen dudi skani va mogaşletinu si. Mitis emuşa nena va atkvet̆u.

-       Ho, xe muşişen dudi çkimi va momaşletinu ma.

-       Muşeni p̆ap̆uli skanik entepes va nuşvelu?

-       P̆ap̆uli çkimik oput̆eşi xalk̆i manebra va şinapt̆u do emuşeni.

-       Mara nʒ̆opulaşa do k̆iliseşa toli giğut̆u si. Nʒ̆opulas oguruşa do k̆ilises oxvamuşa toli giğut̆u si!

-       Ho, nʒ̆opulas oguru do k̆ilises oxvamu guris meşamixet̆u ma.

-       Guri çiçku dogaqu. Nʒ̆opula do k̆iliseşa oxtimu guris mek̆agilapt̆u. Mara gza genk̆ileri rt̆u oput̆eşa.

-       Mtini giçkin. Guri çiçku domaqu. P̆ap̆uli çkimişi aya k̆arari dido p̆at̆i maʒ̆onu ma. Dovigemzuli. Nʒ̆opula do k̆iliseşi oranʒk̆ironişi sersi vognişi, şik̆ineri- şik̆ineri vimgart̆i. Guri yepşeri vimgart̆i ma. Qali do qucişa vimgart̆i ma. Çare va miğut̆u.  Ti-k̆uçxeten t̆et̆eli vort̆i ma. Deli dervişi steri govulurt̆i paʒxa do avlis. Mara xoloti irote omudi komiğut̆u ma, nʒ̆opula ek geladgit̆u, k̆ilise ek geladgit̆u. Vay ti çkimis.  Tolis nciri va meşulut̆u. Çelamure dido mepxvi ma, giçkit̆as!

-       Qinora moxtuşi, muepe qvit tkvan?

-       Qinora moxtuşi, dido mtviri domtu. Alp̆epeşi adeti eşo ren, dido mtvironi. Dido qini do  mtviri diqu. Mtvirik dompulu buncina, mteli xolo. Xçeşi met̆a peri va ižiret̆u buncinas.

-       Tkvan muepe ikipt̆it paʒxas? Aʒ̆ineri steri va rt̆u oput̆eşi skidala.

-       Ma noğa Mayenfeldis dadi çkimi k̆ala vort̆işi, mjaçxaşi nʒ̆opulaşa mevulurt̆i. Aʒ̆i p̆ap̆uli çkimi k̆ala xeleberi vort̆i, mara ma mjaçxaşi nʒ̆opula do ekoni manebrape çkimi gomanç̆elu. P̆ap̆uli çkimis dido vak̆vandi.

-       Si p̆ap̆uli skanis mu ak̆vandi?!

-       P̆ap̆uli çkimik alboni ogurus do dinuri p̆aşurape ok̆itxus ma memişvelas,  aya vak̆vandi ma. 

-       Mu qu p̆ap̆uli skanik? Si megişvelui emuk?

-       Giçkin, ok̆itxuşa toli do xavesoba komiğut̆u ma.

-       P̆ap̆uli skanis k̆iliseşa do p̆ap̆azefendişa toli va uğut̆u! Eşo va reni? Nʒ̆opulaşa toli va uğut̆u!

-       Ho, eşo rt̆u. Megerem emus şinaxeri dinuri do p̆aşuraşi ketabepe uğut̆eren. Edo dini do ok̆itxuşa toli uğut̆eren p̆ap̆uli çkimis. Emuk eya ketabepe komomçu do ma ç̆it̆a- ç̆it̆a ok̆itxus kogevoç̆k̆i. Mara ma ok̆itxus k̆ai va vort̆i. Encami uk̆itxeri va vort̆i. Emuşeniti ma emuk mik̆itxu ar-jur ambai ketabepeşen.

-       Emuk eya ambaepe ketabepeşen gik̆itxui?

-       P̆ap̆uli çkimik dinuri ambai mik̆itxu, mara ketabişen var, ezberi muşişen.  Megerem emk̆ata dindari k̆oçi t̆eren p̆ap̆uli çkimi! Mati govişaşi! Edebiyatişenti, dinişenti ambai kuğut̆eren k̆oçis.

-       Merağis domit̆alep si. Şukurişa komexteren k̆oçi! Tovbeşa komexteren. Eşo ptkva! Ok̆açxe mu qu p̆ap̆uli skanik?

-       Ar-jur tutas ok̆itxu-oç̆aru domoguru p̆ap̆uli çkimik.  Majura k̆eleti ti-muşi k̆ala k̆iliseşa oxtimu şeni, gza bgorupt̆i udodginu ma. Emus ocerapu şeni şurdoguriten doviçalişi ma. Çodinasti, ar ndğas p̆ap̆uli do ma noğaşa kogeptit xe- xes ok̆ok̆limeri. Çkin Mayenfeldişa kogeptit!

-       Gok̆vironi ambai! Mu dulya giğut̆es noğa Mayenfeldis?

-       Mjaçxa rt̆u. Edo k̆iliseşa mendaptit. Çkinti dinuri dua voğodit do ilahepe vibirit k̆ilises.

-       ʒ̆oxleşen p̆ap̆uli skanis toli va uğut̆u k̆ilise do p̆ap̆azefendişa.

-       Ho, eşo rt̆eren! Edo k̆iliseşi cemaatis dido gaak̆viru. K̆oçepek çkin k̆ilises komžires do dido gaak̆vires.

-       Gondineri tik̆ani oxorişa guiktu, hoi?

-       Ho, gondineri tik̆ani oxorişa guiktu. Edo k̆iliseşi cemaatik dido ixelu. Mati vixeli, p̆ap̆uli çkimikti ixelu.

-       Nosi ʒ̆anas var, tis ren! Edo k̆oçi k̆oçişi ç̆ami ren! Uçodinu mutu va ren!

 

 

 

 

5. Ucoxinu Musafiri

 

 

- Ar ndğas Dit̆i Frank̆furt̆işen noğa Mayenfeldişa komexteret̆u.

- Ho, komexteret̆u dadi çkimi.

-  Emedeniti p̆ap̆uli skanişi paʒxaşa komexteret̆u.

- Mtini zop̆on, paʒxaşa komexteret̆u. P̆ap̆uli çkimi paʒxas va rt̆u. Germaşa mendaxteret̆u.

- Muşeni mendaxteret̆u germaşa p̆ap̆uli skani?

- Dişka momaluşa mendaxteret̆u p̆ap̆uli çkimi.

- Si paʒxas xvala rt̆i. Eşo komşuns ma. Edo mu iqu?!

 - Mtini kokşuns si. Xilafi va ren. Ma paʒxas xvala vort̆i.

- Muşeni komexteret̆u dadi skani?

- Emedeni ixaziri, ma si noğa Frank̆furt̆işa  mendagiqonaminon ya miʒveret̆u dadi çkimik.

- Dit̆ik raxat̆i egizdu. Mot noğa Frank̆furt̆işa mendagiqonasunt̆u Dit̆ik?

- Çkimi şeni ar dulya kožireren noğa Frank̆furt̆is. Ar xampa k̆oçişi k̆onağis t̆eren aya dulya.

- Si ç̆iç̆it̆a bere rt̆u. Mu dulya giğut̆u didi noğas?! Si noğa Frank̆furt̆işa oxtimu gint̆ui?

- Var, ma noğa Frank̆furt̆işa oxtimu çkar va mint̆u. Mara emuk dubaraten kamomoğerdinu. Onʒ̆elişi bere va vort̆i, mara encami mati ç̆iç̆it̆a k̆ulani vort̆i. Dunyaşen çkar ambai va miğut̆u. K̆itxeri va vort̆i. Cahili vort̆i ma.  Oput̆e çkimişi met̆a, sotxanişen ambai va miğut̆u.  Ma oxtimu va mint̆u. Dadi çkimik aya kognu do arşvacis mibecğu.

- Dit̆ik mu giʒ̆u? Mu molagişinu emuk?

-  Xvala ar doloni şeni noğa Frank̆furt̆işa mevulurt ya miʒ̆veret̆u dadi çkimik. Edo oceroni momixtu notkvame muşi. Encami ma ç̆iç̆it̆a vort̆i.  Mişa omudi p̆a?! Emuk k̆ibiri moʒ̆iru. Edo da xe muşişen dudi çkimi va momaşletinu. Omt̆inuşi gzati va miğut̆u. Dadi çkimis tolik mutu va užiropt̆u. Ma mocerapu dadi çkimik.

- P̆ap̆u skanis aya dulyaşen ambai va uğut̆u. P̆ap̆uli skani şeni xeloni dulya va rt̆u.

- Ho, p̆ap̆u çkimis mutuşen ambai va uğut̆u. 

- Ok̆açxe mu iqu?!

-Ma zoriten oput̆eşa mendemiqonu dadi çkimik. İpti çkin oput̆e Dorflişa kogeptit. P̆ap̆azefendik ma komžireret̆u dadi çkimi k̆ala oput̆es.  Dadik çkimik p̆ap̆azefendis duğarğalu. Çkimi şeni mʒudi nenape tkveren dadi çkimik. P̆ap̆uli muşis ambai uğun ya uʒ̆veren p̆ap̆azefendis dadi çkimik.

-Oxorişa guiktuşi, p̆ap̆uli skanis mteli şuri gamuxtu mondo! K̆oçis t̆ura guri ut̆k̆vaʒu.

-Mati eşo domaʒ̆onu.  Zavali k̆oçi! Ma mgorasunt̆u.

- Siti va gažiru p̆ap̆uli skani. Nesibi va iqveren! Dit̆i nosi- titxu oxorca t̆eren.

-Ho, va mažiru p̆ap̆uli çkimi mati. P̆ap̆uli çkimisti ma ažiru.

- Oput̆e Dorflişen so mendaxtit tkvan?

- Oput̆e Dorflişen ar fayt̆onis gepxedit do noğa Mayenfeldişa mendapt̆it.  Ma fayt̆onis gemxedu dadi çkimik. Ok̆açxeti st̆aʒiaşa mendaptit. Ekşen trenis gepxedit do noğa Frank̆furt̆işa mendaptit çkin. Noğa Frank̆furt̆işa gza vokaçapt̆it. Dido ginže gza rt̆u. Eşo momixtu emindros.

- Trenişi magzaloba k̆ai gaʒ̆onui?

- Ho, trenişi magzaloba k̆ai maʒ̆onu, mara p̆ap̆uli çkimis mutuşen ambai va uğut̆u. Edo ma dido p̆ati maʒ̆onu.

- Ar k̆ele k̆ai gaʒ̆onu majura k̆eleti p̆at̆i gaʒ̆onu! İzmoces vore dogaʒ̆onu!

- Ho, ar k̆ele k̆ai maʒ̆onu majura k̆eleti p̆at̆i maʒ̆onu! Xelecaniten t̆ura bğurut̆i. Osimaduk kemç̆opu. Osimaduten kagomduni ma. Ma mu mağodu, aya dulyaşen p̆ap̆uli çkimis ambai va uğut̆u. Pupuloni maqu guri ma. Dadi çkimikti ar eşo, ar aşo gokteri ğarğalapt̆u udodginu- udoç̆k̆indinu.

- Mzaxalepetenti k̆ap̆ula k̆ap̆et̆i va giğut̆u si. Umiteli rt̆i!

- ʒ̆ori zop̆on, mzaxalepeten k̆ap̆ula k̆ap̆et̆i va miğut̆u ma. Umuteli do umiteli vort̆i ma. Tolepe mapşu ma.

-  Noğa Mayenfeldişen noğa Frank̆furt̆işa gza ginže rt̆ui?

- Ho, dido ginže rt̆u. Eşo gomaşinen aʒ̆i. Muk̆o ginže rt̆u, eya va miçkin aʒ̆i.

- Noğa Frank̆furt̆i muç̆oşi gaʒ̆onu? K̆ai gaʒ̆onui?

- Ar k̆ele k̆ai maʒ̆onu majura k̆ele k̆ai va maʒ̆onu!

-Mot?!  Muşeni ar k̆ele k̆ai gaʒ̆onu majura k̆ele k̆ai va gaʒ̆onu?!

- P̆ap̆uli çkimişi paʒxaşa gegaperi vort̆i. Oput̆e çkinişa, Dorflişa gegaberi vort̆i. Noğa Mayenfeldişa gegaperi vort̆i ma. Galeni noğapeşen, galeni k̆oçepeşen çkar ambai va miğut̆u ma!

- Dorplis do Mayenfeldis va nungapt̆u Frank̆furt̆i. Eşo rt̆ui?! Osimadus mepçi ma.

- Ho! Frank̆furt̆i didi noğa rt̆u. K̆alabaluği rt̆u. Fayt̆onepe kort̆es. Ginže do mçire gzalepe kort̆es.  K̆azonepe kort̆es. Dorflişi gzalepe mʒ̆ule rt̆u. Mağali K̆aldurumepe kort̆es noğa Frank̆urt̆is. Didi kvaşi binape kort̆es. Dukyanepe kort̆es. Mçire do ginže sokağepe kort̆es. ʒxenoni p̆olisepe kort̆es. Xalk̆i dido telaşoni rt̆u.  Dido calepe va ižiret̆es sokağepes. Çkimi toliten, ar didi k̆afesi steri rt̆u noğa Frankfurt̆i. Fabrik̆apeşi gelik̆onişi sersepe vognapt̆i sum- otxo fara ar ndğas.

- Skani şeni noğa Frankfurt̆i nungapt̆u didi k̆afesis! Eşoi?

- Ho, eşo rt̆u. Mati moloxuneri k̆vinçi vort̆i. P̆ap̆uli çkimi do Pet̆eri mendra komiqonut̆u. Oput̆e çkimi mendra komiğut̆u do emuşeni. Artimajuraşa mendra vort̆it.

- Nakoni oxorepe çkva mskva rt̆es?

- Oput̆eşi oxorepe çkva mskva rt̆es.

- Frankfurt̆işi oxorepe mskva va rt̆esi?

-Var! Ar didi oxoriş ʒ̆oxle majura çkva did oxori goʒ̆udgit̆u do mutu var. Oxorepe imskvanenan k̆oçişi qoropaten. Noğarepek artikartis selamiti va meçapt̆es, artikartis va qoropt̆es do emuşeni. Eşo oxomaʒ̆onu. Eşo momixtu ma. Nʒas mjora, tuta do muruʒxiti va ižiret̆u. Aşo rt̆u didi noğa! Didi noğaşi xilapeti şuryani va rt̆i. Mʒudişi va giʒ̆umer. Eşo rt̆u.

- Didi noğaşi xalik tolepe skani va goxeleren! Didi noğaşi maxoroba dido ren. Gonepti emuşeni eşo ren.

- Va maçkinen ma. Mara artikartis va nuşvelt̆u milletik. Eşo maçkinu. Dido k̆alabaluği rt̆u.

- St̆aʒiaşen so mendaxtit?

-  Ekşen ar fayt̆onis gepʒxont̆it. Ar fayt̆onik mçumert̆es, ç̆ak̆a- ç̆uk̆a! Ar mskva fayt̆onis gepxedit do ar oxorişa mendaptit.

- ʒ̆oxleşen Dit̆ik k̆onağişen ambai mekçii?

- Ç̆iç̆a- ç̆it̆a ambai komomçeret̆u oxorişen dadi çkimik.

- Dit̆ik mu giʒ̆veret̆u? Mu ambaepe mekçeret̆u Dit̆ik.

- K̆onağişi mance dido xampa rt̆eren. Dido para uğut̆eren. Xoş ma paraşen ambai va miğut̆u emindros. Xezmetkyarepe kuqonut̆eren em xampa k̆oçis. Dido itibaroni k̆oçi t̆eren noğa Frank̆furt̆is.  K̆onağişi mance genci t̆eren. Dido mskva t̆eren. Mara çili va uqonut̆eren. Ar k̆ulani bere uqonut̆eren k̆oçis. Amk̆ata ambarape momçeret̆u dadi çkimik.

- Çkva mutu va giʒ̆ui? Si mu mekşvent̆u Dit̆ik?

- Ma mu memşvent̆u dadi çkimik?! Milletişa rezili mo mʒ̆ipxup ya miʒ̆u dadi çkimik. Ma mutu va oxomaʒ̆onu aya notkvame muşişen.

- Acaebişa mogixtui?! Nosi kodologokunu!

- Ho!  Nosi kodolomokunu dadi çkimik. Moro mu, acaebişa momixtu. P̆ap̆uli çkimişen ambai va miğut̆u. Emusti çkimden ambai va uğut̆u.

-Artikartişen uambere rt̆it. Guriş meç̆voni dulya ren. Kart̆ali va ren. T̆ilifoni va ren emindros! Mobiluri t̆ilifoni va ren. İnt̆ernet̆işi mosa va ren!

-Saği- ğuraşi ambai va miğut̆es artikartişen. Allahis voxveʒ̆apt̆i ma.

-Ç̆ak̆a- ç̆uk̆a fayt̆onişen kagextit. Ok̆açxe mu iqu.

- Oxori dido didi rt̆u do ar diditi avli kuğut̆u. Ar didi t̆ikşari kuğut̆u avlis. Ar-jurti nca kobžiri avlis do mutu var! Nek̆na dido didi do mozdimeri rt̆u. Çkar mutu do miti va ižiret̆u.

 

 

6. Dit̆işi P̆at̆inoba

 

 

-       Mişi Oxori t̆eren. Oxormance mi rt̆eren? Hele, miʒ̆vi!

-       Zizimanişi begişi oxori t̆eren. Didi xoconi k̆oçi t̆eren Zizimanişi begi. Cixa steri k̆vaşi oxori rt̆u. Zizimani begi rt̆eren oxormance. Mara oxoris va rt̆u emindros. Turcari t̆eren. Didi esnafi t̆eren. K̆oçis dido didi dulyape uğut̆eren noğa P̆arisis, Fransas.

-       Tkvan mik megarges nek̆nas ipti? Mik tkvan oxorişa kegzdes?

-       Xezmetkyari Sabest̆ianik çkin komemarges t̆ikşaris. Ok̆açxeti Rot̆enmayer xanumik komemarges oxorişi nek̆nas. Çkin Rot̆enmayer xanumik kemzdes oxorişa.

-       Rot̆enmayer xanumi mi rt̆u? Zizimani begişi çili rt̆ui?

-       Var, var,  va rt̆u. Dudxezmetkyari rt̆u. Kahya t̆eren. Ukimoce rt̆eren. Xçini rt̆u. Jure neçi do xut varna jure neçi do vit ʒ̆aneri rt̆u.  Megerem Rot̆enmayer xanumis toli uğut̆eren Zizimani begişa.

-       Dedikodu ikip, hoi?

-       Var! Ok̆açxe ambai maqu ma aya dulyaşen.

-       Çkva miepek megarges? Çkva miti va rt̆ui?

-       Majura uşağepe do xezmetkyarepek memarges. K̆larak memarges çkin.

-       K̆lara mi rt̆u.

-       K̆lara, Zizimani begişi k̆ulani rt̆u. Ti sirmali do nunk̆u pukira. Mara K̆lara k̆ak̆vat̆a rt̆u, zavali. Tekerleğoni tronis gexederi rt̆u do irote eşo gulurt̆u dido oxoris. K̆lara guris memaç̆u ma. Zavali K̆larak ma komžiruşi, dido ixelu do xelebaten soti va imt̆ret̆u. Manebra domaqu.

-       Si kegzdu da. K̆lara muk̆o ʒ̆aneri rt̆u? Muç̆oşi k̆ulani rt̆u? Hele miʒ̆vi!

-       Mtini zop̆on. Ma da kemzdu. Xoş k̆ai guroni rt̆u. (10) vit ʒ̆aneri rt̆u K̆lara. Xampa ocağişi bere rt̆u, mara elamʒkvineri va rt̆u. Tuta steri k̆ulani rt̆u. Mskva toloni. Ginže tomaloni rt̆u.

-       Rot̆enmayer xanumi muç̆oşi xanumi rt̆u?

-       Var, Rot̆enmayer xanumi k̆ai guroni va rt̆u. Ar çarbi dixas majura çarbi nʒas kuğut̆u oxorcas. Anksi oxorca rt̆u. Şuri medvaloni rt̆u. Ma ç̆iç̆it̆a vort̆i,  mara xoloti Rot̆enmayer xanumis dovubağut̆i ma. ʒ̆ori vort̆i do emuşeni.

-       Emk̆ata kimoli do oxorcaşa k̆ap̆ula va megadven ma! Mi geskideren aya dunyas! P̆at̆i kimoli do oxorcas jur toli dudgitas!

-       Ok̆açxe ambai maqu. Dadi çkimiti k̆ai guroni va rt̆eren. Megerem dadi çkimi var, mendranuri k̆oçi t̆eren. ʒ̆iʒ̆ila t̆eren!

-       Si solen ambai gaqu ki, dadi skaniti k̆ai guroni va rt̆eren?! Muç̆oşi oxorca t̆eren dadi skani?

-       Zizimani begik k̆ulani muşi şeni, K̆lara şeni,  ar malamture manebra goreren. Dadi çkimikti ma kemzderen. Mtini nenaten,  momork̆eren p̆ap̆uli çkimişi paʒxaşen do noğa Frank̆fut̆işa mendemiqoneren ma. Mara ʒ̆oxleşen ambai va miğut̆u ma.

-       Dit̆ik k̆ainoba şeni si noğa Frank̆fut̆işa mendegiqoneren, hoi?

-       Var, k̆ainoba şeni var, para şeni ma momork̆eren do mendemiqoneren noğa Frank̆furt̆işa. Edo paraten gamamçeren ma. Aya oxoris ma komemçeren. Guri domit̆axu emuk.

-       Dit̆ik paraşi dulyas si gint̆aleren! Qini diʒxironi oxorca t̆eren!

-       Ho, paraşi dulyas ma mint̆aleren. Paraşi dulya vognişi, k̆uçxes domadginu ma.

-       Dido p̆at̆i oxorca t̆eren dadi skani, Dido p̆at̆i t̆eren Dit̆i. Mara giçkit̆as, amk̆ata p̆at̆i adetepe dido gont̆aleri rt̆es Romaşi İmp̆eriaşi orasti, Bizansişi orasti, Alosmanişi orasti.

-       Xvala ğurak k̆oçi rezili va ikips. Aya siti kogiçkin!

-       Dit̆ik megaşku do igzalu. Si akonaşi miti va içinopt̆i.

-       Ho, dadi çkimik memaşku do igzalu. Edo ma miti va viçinopt̆i noğa Frank̆furt̆is.

-       Oxorişi xalk̆ik si megişvelui?

-       Ho, irik ma memişvelu. Mara Rot̆enmayer xanumik irote maana gorupt̆u obecğu şeni. 

-       Muşeni eşo ikipt̆u Rot̆enmayer xanumik?

-       Emuk msincu emuk.  Rot̆enmayer xanumik k̆ibirepe dilasirupt̆u. Ok̆itxu- oç̆aru va miçkit̆u do emuşeni. Noğaşi adeteğeşen ambai va miğut̆u do emuşeni.

-       Emuşeniti si cahili gşinapt̆u Rot̆enmayer xanumik!

-        Andğaneri steri komşuns. Şuris mance gamomixtu oxorcak.

-       Udodginu çkinapaten gsincui emuk?!

-       Ho! Ma cahili mşinapt̆u Rot̆enmayer xanumik. Mʒudi va matkven ma. Zurna steri dgit̆u. Coxo-t̆axeri oxorca rt̆u oxoris.

-       Dixakti va şinaxups emk̆ata kimoli do oxorca. ʒ̆iʒ̆ila steri oxorca t̆eren. Beti. Eşo miçkin ma.

-       Xilafi va giçkin. Namu ptkva, namu va ptkva va miçkin aʒ̆i! Ma xoloti Rot̆enmayer xanumişi mteli nenas quci mepçapt̆i. K̆arta k̆oçi k̆ala nena va itkven, siti aya k̆aixeşa giçkin!

-       Mezmoneri kodoskidi. Dido p̆at̆i xalis rt̆i.

-       Ho, p̆anda mezmoneri vort̆i ma, umuteli dido didi noğas. Didi belas dolobli ma domaʒ̆onu.

-       Si musafiri egzdes. Si oda mekçesi?

-       Ho, ma odati komomçes. Oda ç̆eris komiğut̆u. Penceroni rt̆u. Ç̆it̆a rt̆u oda çkimi. Dolabi komiğut̆u. Yaşik̆i komiğut̆u. K̆avela komiğut̆u.

-       Oncire megirçes si. Oncire, balişi, yorğani kogiğut̆u. Mara dolokunu va giğut̆u. Umodvalu rt̆i. Eşo va reni?

-       Var! Ağani dolokunuti do modvaluti komomçes. Dolokunu do modvalu komižires. Fork̆a yemiç̆opes. Ma oç̆k̆omale komçes entepek.

-       Dido raxat̆i rt̆i.

-       Ho, dido raxat̆i vort̆i, mara umiteli vort̆i ma.

-       Çkva mu ambai giğun ilkineri dğalepeşen?!

-       K̆laras dido modvalu do dolokunu kuğut̆u,  mara k̆ak̆vat̆a rt̆u.  Emus mteli şeyi yopşa kuğut̆u. Emuşeniti dolokunu, modvalupe muşi momçapt̆u. K̆larak entepe domoxrapu.

-       Yaşik̆işi doloxe mu dologižit̆u?

-       Yaşik̆işi doloxe dolokunepe dolomižit̆es.

-       Oda skani muç̆oşi rt̆u? Ç̆it̆a rt̆ui Oda k̆ai gaʒ̆onui?

-       Ho, oda k̆ai maʒ̆onu. Varti ç̆it̆a do vart̆i didi rt̆u. Ortani rt̆u. Mara irot̆e gemzuli vort̆i ma. Pencereşen sokaği ižiret̆u. Fayt̆onepe ižiret̆u. K̆at̆upe ižiret̆u. K̆vinçepe ižiret̆es. Germape va ižiret̆es. Rak̆anepe va ižiret̆es. Cape va ižiretes. Aya oxorik ma şuri emiç̆opasunt̆u. Eşo mevisimadi emindros. Emuşeniti irote gemzuli vort̆i ma.

-       Xvala rt̆i do imgart̆i.  Mara Rot̆enmayer xanumik ibirt̆u.

-       Ho, ma vimgart̆i, mara Rot̆enmayer xanumik ibirt̆u.  Em oxorcak kuni gemiç̆k̆omu. Ma xvala vort̆i. Xvala- xvala pskidut̆i ma. Umanceli vort̆i. Umiteli vort̆i. P̆ap̆uli çkimi çkimi k̆ala va rt̆u. Pet̆eri, çkimi k̆ala va rt̆u. Hemi xvala vort̆i hemiti aya oxorişi adeti k̆ai va maʒ̆oneret̆u. Şik̆ineri- şik̆ineri vimgart̆i ma oda çkimis. P̆at̆i izmoces vore domaʒ̆onet̆u. Mundeşa xvala- xvala goptamint̆u ma aya kvaşi didi oxoris!

-       Ek̆o milletişi doloxe xvala rt̆i si. İrote unciru otanapt̆i si.  Edo irote doç̆k̆indineri rt̆i.

-       Ho, irote doç̆k̆indineri vort̆i. Lai gverdi ğureli vort̆i oput̆eşi xasret̆iten. Dadi çkimişenti çinadveri vort̆i. Dadi çkimik xoş gemçinadveret̆u.

-       Mu gekçinadveret̆u dadi skanik?

-       Oput̆eşa oxtimuşi gza va giğun ya do gemçinadveret̆u dadi çkimik.

-       P̆ap̆uli skani do Pet̆eri goganç̆elu si!

-       Xvala p̆ap̆uli çkimi do Pet̆eri va gomanç̆elu ma.  İzmoceten irote antepe k̆ala vort̆i. Oput̆eşi k̆oçepe, txapeti gomanç̆elu ma. Dixaşi sersi, t̆ibaşi oşiralu, k̆ilise do nʒ̆opulaşi oranʒ̆k̆ironişi sersiti gomanç̆elu ma.

-       Noğa Frank̆furt̆is k̆ilise va rt̆ui? Eya k̆iliseşi sersi va ognapt̆ii?

-       Ho, vognapt̆i, mara oput̆eşi k̆ilise do nʒ̆opulaşi oranʒ̆k̆ironişi sersi gomanç̆elu ma.

-       Noğa Frank̆furt̆işi sokağepes gulut̆ui?

-       Var, irote oxoris vort̆i. Oxoris molaxuneri pskidut̆u ma. Edo dido memandaru.  İrote sokağepes goxtimu mint̆u ma. Sokağişa toli komiğut̆u. Osimadus mepçi ma. Mu bğoda ağani dolokunepe ma.

-       Oxoris avli uğut̆ui?

-       Kuğut̆u. Hemiti dido didi avli kuğut̆u oxoris.

-       Mitik sokağis goxtimus do avlis osteramus va megişvelui?

-       Var, mitik sokağis goxtimus va memişvelu. Oxoris didi avli kuğut̆u do avlis osteramus derdi komiğut̆u ma. Avlis osteramu şeni gza va momçapt̆u Rot̆enmayer xanumik. Ar nenaten, oxoris molaxuneri mʒ̆ipxu ma oxorcak. Soti va moçkumert̆u emuk. Mati udodginu, udoxunu oput̆eşi hulyape vikipt̆i. Mjoraşi teti va moʒ̆irapt̆es. Açkva şuri mepçap domaʒ̆onu. Çkimi ğuraşi ora moxtimeri ren domaʒ̆onu.

 

7. Haidi do K̆laraşi Manebroba

 

-       Dadik skanik si oxorişi mances paraten gamagçu. Oxormancekti si yekç̆opu. Uk̆uleti dadi skanik megaşku do ekşen imt̆u.

-       Ho, Dit̆i dadik ma paraten gamamçeren. Dudxezmetkyari Rot̆enmayer xanumik yemç̆operen. Dadi çkimik ma memaşku do imt̆eren ekşen. Ma mutuşen ambai va miğut̆u. Ma aya dulya vognişi, dixa do nʒa kuxuiktu.

-       P̆ap̆uli skani şeni elapatxeri zop̆ont̆u milletik. Mara dadi skani t̆eren elapatxeri. Para şeni eşo dulya ixveneni? Para mogapu şeni bere gamiçineni?

-       Moro mu, va ixvenen. Para mogapu şeni xvala k̆oçi var, skindinati va gamiçinen.

-       Ok̆açxe dudxezmetkyari Rot̆enmayer xanumik si megişvelui?

-       Var, Rot̆enmayer xanumi çkar va memişvelu.  Udodginu ma mzapt̆u emuk. Rot̆enmayer xanumik p̆anda ma memç̆irapapt̆u.  Mu giʒ̆va?! Tabietsuzi rt̆u. K̆ibirepe xʒaperi kuğut̆u. Ot̆orit̆eri rt̆u. Rot̆enmayer xanumişi noxvenepek derdi ma komomçes. Mara K̆lara eşo va rt̆u. K̆larak k̆ai guroni manebra çkimi rt̆u. K̆larak dolokunepe muşi do kalamanepe muşi oçukare komomçu. Qoroponi do žiʒinace rt̆u. Majura xezmertkyarepeti didopeten žiʒinace rt̆es. Sabest̆iani coxoni xezmertkyariti k̆ai manebra çkimi rt̆u.

-       Rot̆enmayer xanumik oxorişi xalk̆i mskibu steri oktapt̆u. Eşo ižiren. Edo irote k̆usuri žiropt̆u. 

-       Ho, eşo ikipt̆u. Obecğu p̆anda k̆usuri gorupt̆u. İrote nena memik̆vatupt̆u. Çkar mutu şeni gza va momçapt̆u ma emuk. Çkimi ğuraş dğaşa aşo dopskidaminon domaʒ̆onu.

-       K̆laras nana va uqount̆u, hoi?

-       Ho, K̆laras nana va uqount̆u. K̆lara ç̆iç̆ita rt̆uşi, ğureren nana muşi. Ma mint̆u ki, p̆ap̆uli çkimişa mendapta. K̆laras unt̆u ki, ma muşi k̆ala dopskida oxoris. Mara ma irote toli komiğut̆u p̆ap̆uli çkimi k̆ala oskiduşa oput̆es.

-       Si K̆laras nuşvelt̆i. Emuk irote megişvelt̆u. K̆ai manebrape rt̆it.

-       K̆larakti irote memişvelt̆u. Mati K̆laras mevuşvelt̆i. K̆ai manebra doviqvit artimajuraşa çkin. Ti- gemaleri k̆ulani rt̆u K̆lara. Dimç̆k̆uti va zapt̆u.

-       Oxorişi adeti muç̆oşi gaʒ̆onu? K̆ai gaʒ̆onui?

-       Var, entepeşi adeti k̆ai va maʒ̆onu. Entepeşi oç̆k̆omuşi adeti monk̆a momixtu. Entepeşi sofraşi merasimi monk̆a momixtu. Aya merasimepeten, ma oreksi va miğut̆u  oç̆k̆omuşa ipti. Oreksi mamt̆u. Entepeşi oğarğaluşi adeti monk̆a momixtu. Entepeşi onciruşi adeti monk̆a momixtu. Nciri mamt̆u.

-       İrişen dido namu adeti monk̆a mogixt̆u?

-       Sofraşi adeti dido monk̆a komomixtu.

-       Sofraşi merasimi monk̆a mogixtu!

-       Ho! Didi noğaşi oskiduşi adeti monk̆a momixtu. Ma oput̆eşi skidala gomanç̆elu. P̆ap̆uli çkimişi oput̆e gomanç̆elu. Mjaçxaşi nʒ̆opulaşen menebrape gomanç̆elu. K̆arta şeyi saatiten ixvenet̆u aya kvaşi oxoris. Va memaxondinu emk̆ata adetepeşa ma.

-       Oxorişi xalk̆i mutu gimpului?

-       Var, entepek çkar mutu va mimpules.  İrote met̆ua rt̆es. Xegonʒ̆k̆imeri rt̆es. Xexampa rt̆es. Aşo matkven. Udolokunu do umodvalu va dopskidi ma. Mu mint̆u, eya astaxolo mixvenes. K̆larak peroni k̆alemepe muşi domoxmarapu.  Osuretuşi xavesoba eşaviği.

-       K̆lara, tekerloğoni tronişen eselu gint̆u si.

-       Ho! K̆lara tekerloğoni tronişen eselu mint̆u ma. Tekerleğoni tronişa kyole rt̆u. Mara K̆laras tekerleğoni tronişen eseluşi omudi va uğut̆u. K̆laras aşkurinet̆u. K̆uçxepeşi jin va dvadginet̆u K̆laras.

-       Mara si irote emus nuşvelt̆i. Ginon na, gaxvenen!

-       Ho, ma emus irote mevuşvelt̆i. Ç̆it̆a- ç̆it̆a dermani kuğut̆u, mara cesareti va uğut̆u K̆laras. Asti Rot̆enmayer xanumikti K̆laras nodgitut̆u. Rot̆enmayer xanumik guri va geçapt̆u K̆laraşi eselus. Ma K̆laras voʒ̆irapt̆i muşi eseluşi gzalepe.

-       Muşeni eşo ikipt̆u Rot̆enmayer xanumik? Mot K̆laras va oʒ̆irapt̆u moşletinuşi gzalepe emuk?

-       Rot̆enmayer xanumik K̆laraşi žabonobaşen k̆ai para mogapt̆u do emuşeni. Emuşeniti emuk va nuşvelt̆u K̆laras.

-       Si p̆anda perdeşen gale ixosart̆i.

-       Ho, xvala do gemzuli vort̆i do emuşeni. Gale vixosart̆i ma.

-       Arndğas p̆ap̆uli skanişi sersiten gok̆uʒxi si. P̆ap̆uli skanişi sersi kogni dogaʒ̆onu.

-       Ho, p̆ap̆uli çkimişi sersi kovogni ma domaʒ̆onu, mara p̆ap̆uli çkimi va rt̆u. Manavi t̆eren. Megerem manavişi sersi t̆eren.

-       Ar ndğas si oxorişen imt̆i. Eşo miçkin. Si muşeni imt̆i oxorişen?

-       Var! Aya mʒxade va ren. Aya xilafi ambai ren.  Ma oxorişen va vimt̆i. Ma noğa Frank̆furt̆is goxtimu mint̆u. Goxtimu k̆ai domaʒ̆onet̆u ma. Giçkin, germaşi k̆ulani vore ma. Germa ren dudmoşletineroba çkimi şeni. Mara ma molaxuneri dopskideret̆u aya didi oxoris. Rot̆enmayer xanumi rt̆u mpuleri ʒ̆iʒ̆ila. Emuk sokağis goxtimu şeni gza va momçapt̆u. Avlis osteramu şeniti gza va momçapt̆u emuk. Mutu çare va mažiru.  Emuşeniti dubara voğodi do oxorişen kogamapti ar ndğas. Gale gamapti ma mt̆k̆obaşaşi. Edo sokağapes gopti mskvaşa ma. Dudmoşletineri vort̆i.

-       Si so idi? Muepe žiri Frank̆furt̆işi sokağepes?

-       Dido k̆alabaluği rt̆u. Dimç̆k̆u steri dido k̆oçi kort̆u sokağepes. Mçire do ginže sokağape  kort̆es. Xoloti gzalepe  ikipt̆es madulyepek. Xoloti gzalepe omçiranapt̆es milletik.

-       Çkva gok̆vironi varna onç̆eloni muepe žiri si noğa Frank̆furt̆işi sokağepes?

-       Fabrik̆ape k̆idupt̆es madulyepek udodginu. Zup̆ark̆i kort̆u. Bereş p̆ark̆i kort̆u. Op̆eraşi bina kort̆u. Sinemaşi bina kort̆u. Baleşi bina kort̆u. T̆eatr’oşi bina kort̆u. Mara milleti xeleberi va ižiret̆u noğa Frank̆furt̆işi sokağepes.

-       Oput̆es emk̆ata binape va giğut̆es!

-       Ho, va miğut̆es emk̆ata binapa çkin. Gok̆vironi rt̆u.

-       Ok̆açxe namu binape žiri si?

-       Ok̆açxe ar dido didi k̆ilise kobžiri. Astaxolo arşvacis k̆ilises kamapti. Eya k̆ilise dido didi rt̆u noğa Mayenfeldişi k̆iliseşen. 

-       Milletik k̆iliseşen si mekt̆k̆çesi?!

-       Var, mitik ma k̆iliseşen var memt̆k̆oçu. K̆ilisepes emk̆ata adeti va uğun. K̆ilise k̆alabaluği va rt̆u. Xvala zangoç̆i kort̆u k̆iliseşi doloxe. Žiʒinace k̆oçi rt̆u. İpti k̆iliseşi dudiraşa yepti. K̆iliseşi ç̆erişa yepti ma. K̆iliseşi ç̆erişen voʒ̆k̆edi.

-       Muşeni yexti k̆iliseşi dudiraşa? Muşeni yexti k̆iliseşi ç̆erişa?

-       Mayenfeldişi mtvironi germape ar kobžira mado yepti ç̆erişa ma?

-       Muepe gažiru k̆iliseşi ç̆erişen? Mayenfeldişi mtvironi germape gažirui k̆iliseşi dudiraşen?

-       Var, ma va mažiru Mayenfeldişi mtvironi germape eya k̆iliseşi dudiraşen. Aya p̆at̆i ambai rt̆u çkimi şeni. Emuşeniti aya xaliten ma doviç̆vi do dovixali.

-       Ok̆açxe oxorişi gza va gogindunui?

-       Var, gza va gomindinu mara, xvala va vort̆i ma. Ar qoroponi musafiriti çkimi k̆ala rt̆u. Ar sup̆rizi komiğut̆u.

-       Mu rt̆u?! Mi rt̆u?! Hele, miʒ̆vi!

-       Ç̆eris ar k̆alat̆i kobžiru ma. K̆alatis meşaxet̆u ar ç̆iç̆it̆a k̆at̆una. Dido qoroponi rt̆u. K̆at̆una guris memaç̆u.

-       Mu qvi em qoroponi k̆at̆una?

-       Ma em k̆at̆una kebzdi do kagepti k̆iliseseşi dudiraşen.

-       K̆iliseşi dudiraşen si va gažiru Mayenfeldişi mtvironi germape, mara ar qoroponi k̆at̆una kožiri! Aya rt̆u Allahişi oçukare!

-       Ho, aya rt̆u Allahişi oçukare. Ma gemzuli vort̆i. Allahik komžiru aya do xeleberi domʒ̆ipxu. Edo xvalanoba gomindinu. Dido qoroponi k̆at̆una maqu ma. K̆iliseşen gamapti  do xolo sokağapes gopti ma. K̆at̆una çkimi k̆ala rt̆u.

-       Oxorişi xalk̆ik k̆at̆una žirui?

-       Var, mitik mutu va oxvaʒ̆onu. Çkar mitis ambai va uğut̆u k̆at̆unaşen. Xvala K̆laras ambai kuğut̆u. Emus vuʒ̆veret̆i. Emusti k̆at̆una k̆ai aʒ̆onu. K̆larakti memişvelu k̆at̆una şeni.

-       Mu coxont̆u k̆at̆unas?

-       Pambuği coxont̆u. Aʒ̆i eşo gomaşinen. Edo ç̆it̆a- ç̆it̆a irdet̆u pambuği çkimi. Emus oç̆k̆omale pçapt̆i ma. Emus xe çkimiten vuxezmetupt̆i.

-       So skidut̆u k̆at̆una skani?

-       İpti çkimi k̆ala skidut̆u, oda çkimis skidut̆u. Loqa- loqa gemiyapupt̆u. Mara arndğas Rot̆enmayer xanumik kognu k̆at̆unaşi sersi do didelu. Emuk k̆at̆una çkimi kemizdu oda çkimişen.

-       Vay ti çkimis! Zvali pambuği!

-       Oxorişen k̆at̆una çkimi get̆k̆oçu şeni emedeni xezmetkyari Sabest̆ianis geçinadu Rot̆enmayer xanumik.

-       Xezmetkyari Sabest̆ianik Rot̆enmayer xanumis nusiminui?

-       Var, va nusiminu. Quci va meçu emus. Ç̆eris ar umanceli do upşu oda kort̆u do ek dovobargit k̆at̆una çkimi çkin.

-       K̆ai guroni t̆eren xezmetkyari Sabest̆iani.

-       Ho, k̆ai manebra çkimi rt̆u do irote memişvelt̆u

-       K̆arta k̆oçi ark̆aeli va ren.

-       Ho, k̆arta k̆oçi ark̆aeli va iqven!

-       Rot̆enmayer xanumis žegne uğut̆ui?!

-       Ho, kuğut̆u.

-       Mu rt̆u žegne muşi?!

-       Şamama rt̆u muşi žegne!

-       Açkva xvala va rt̆i eya didi kvaşi oxoris. Ar manebrape çkva kogiqonut̆u.

-       Ho, sum manebra komiqonut̆u ma.

-       Pambuği, K̆lara do Sabest̆iani!

-       Açkva xvala va re! Qoroponi do žiʒinace manebrape kogiqonun!

-       Ho! K̆larati, Sabest̆iani, k̆at̆unati k̆ai guroni manebrape çkimi rt̆es eya kvaşi qini oxoris. Oskiduşi xela momçapt̆es entepek. ʒ̆oxleni steri xvala va vort̆i.  Am magebrape çkimik ma skidalas qoropaten komemok̆ires.

 

 

 

8. Dinana

 

 

-       Arndğas K̆laraşi dinanati oxorişa komextu. Eşo komşuns aʒ̆i. Muç̆oşi xanumi rt̆u K̆laraşi dinana?

-        Dido k̆ai xanumi rt̆u. Didşuroni oxorca rt̆u. K̆itxeri do çkineri oxorca rt̆u. Xçe tomaloni rt̆u. Žiʒinace xanumi rt̆u. Ar ketabiti komomçu. Emuk oçukare komomçeret̆u.

-       Ketabi muç̆oşi rt̆u? Mu ambaepe meçapt̆u oçukare ketabi muşik?

-       Ketabik ar oput̆e do oput̆eşi xalk̆işi skidalaşen ambaepe meçapt̆u. Buncina, nʒa, dixa do skindinapeşen ambaepe meçapt̆u eya ketabik. Mara k̆aixeşa ok̆itxu va miçk̆it̆u.  Dinanak ketabişen p̆aşurape mik̆itxupt̆u udoginu.

-       Oçukare ketabi k̆ai gaʒ̆onu, hoi?

-       Ho, ketabi dido k̆ai maʒ̆onu. Onç̆eloni ketabi rt̆u.  Mara p̆ap̆uli çkimi, P̆et̆eri, dinana, Noğa Mayenfeldi, oput̆e Dorfli, paʒxa çkini, oput̆eşi skidala gomaşinu ma. Edo entepeşi xasret̆işa açkva va memaxondinet̆u ma. Guris memodgitu xasret̆i. Dopxedi do udodginu şik̆ineri- şik̆ineri vimgari ma. İgbali gokteri miğut̆u ma. K̆urbetis xvala- xvala vort̆i ma. Umiteli vort̆i aya didi kvaşi oxoris. Qini rt̆u. Tolepe uteeli dopskidi.

-       Oput̆eşen umuteli do umiteli rt̆i do emuşeni.

-       Ho, oput̆eşa xasret̆i dolomižit̆u guris. İrote oput̆eşa gza bgorupt̆i. Guris mgarini momixtept̆u. Mara teselli komiğut̆u. K̆lara do dinana muşi, Sanest̆iani do pambuği k̆ala vort̆i. Amʒika guri mixvenet̆u K̆laraşi nandidikti. Guri çiçku komiğut̆u ma.

-       Ketabi k̆aixeşa ik̆itxii, dinanas gok̆itxapii?

-        Ar fara var, oşi fara vik̆itxit do vok̆itxapi eya k̆etabi ma. Dinanak ark̆ele ketabi mik̆itxupt̆u, majura k̆eleti alboni ç̆it̆a- ç̆it̆a mogurapt̆u. İrote udodinu çkimi xalitenti derdi zdipt̆u zavali dinanak.

-       K̆laraşi dinanati k̆ai guroni rt̆eren. Ok̆itxu k̆aixeşa gagurui si?

-       Gagurui mu tkvala ren? Moro mu, ma maguru matkven.  Ç̆it̆a- ç̆it̆a miçkit̆u. Ç̆it̆a- ç̆it̆a mak̆itxet̆u. Ok̆açxeti K̆andidat̆i begişenti doviguri ma.

-       K̆andidat̆i begi mi rt̆u? Mu dulya ikipt̆u em k̆oçik oxoris?

-       Emindroneri xampa ocağepes doxmeli mamgurapalepe kuqount̆es berepe mutepeşi şeni. K̆andidat̆i begi, K̆laraşi doxmeli mamgurapale rt̆u. Emuk doxmeli dersepe meçapt̆u K̆laras oxoris.

-       Mamgurapale K̆andidat̆i begi muç̆oşi k̆oçi rt̆u?

-       Dido çkinerk̆oçi rt̆u K̆andidat̆i begi. Dido zaifi rt̆u. Uça toloni rt̆u. Toma va uğut̆u tis. Tip̆et̆k̆eleri rt̆u. Pimpili do oşumeşiti va uğut̆u. Ofiditi va uğut̆u. Dido ginže çxvindi do jur dido didi quci kuğut̆u k̆oçis. Muç̆o k̆ap̆k̆ap̆i eşo rt̆u. Oşkurinoni nunk̆u kuğut̆u. İrote ğvinimşumu steri rt̆u. Mara dido mskva sersi kuğut̆u.

-       Muk̆o ʒ̆aneri rt̆u em mamgurapale?

-       Va maçkinu, va oxomaʒ̆onu ma.  P̆ap̆uli çkimişen badi ižiret̆u. Eşo matkven.

-       K̆ai guroni rt̆ui K̆andidat̆i begik?

-        Çkinerk̆oçi rt̆u, mara timoʒ̆onderi rt̆u. Emuk ç̆it̆a mşinapt̆u, mundixomula mşinapt̆u. Rot̆enmayer xanumişi k̆udeli rt̆u. Çkimden dido ink̆raxi kuğut̆u emus. K̆andidat̆i begis qucikti k̆ai va ugnapt̆u. Tolik k̆ai va užiropt̆u. Çorçi k̆oçi rt̆u. P̆alalo rt̆u. Rot̆enmayer xanumişi nenaten gulut̆u irote.

-       Muepe gogurapt̆u K̆andidat̆i begik?

-       Alamanuri Nenaşi gramerişi k̆aidepe mogurapt̆u emuk. Didi do ç̆it̆a boncepe, nokta, virguli do entepeşi sva do becitoba mogurapt̆u K̆andidat̆i begik.

-       Çkva mu gogurapt̆u K̆andidat̆i begik?

-       K̆andidat̆i begik k̆aixeşa Latinuri nena kuçkit̆u. Xesap̆i uçkit̆u. Latinuri nenaşi grameri mogurapt̆u. Ma xesap̆i mogurapt̆u emuk. Suretişi dersi komiğut̆es. Musik̆işi dersi komiğut̆es. Oxoronuşi dersiti kort̆u. Oxoronuti doviguri ma. Çkin birapape vibirt̆it mele-mole.  Dest̆anepe ptkumert̆it çkin loqaşa.

-       ʒ̆k̆ari steri igurapt̆i! Namu birapape ibirt̆it?

-       Alamanuri, İt̆alyanuri, Fransuli birapape vigurapt̆it do vibirt̆it loqaşa. Op̆erapa vibirt̆it. Xalk̆uri birapape vibirt̆it çkin. Dido xampa musik̆işi rep̆ert̆uari maqu.

-       Dido xampa musik̆işi rep̆ert̆uari qaqu. Dido k̆ai! Musik̆işi not̆a do solfejiti gagoresi?

-       Ho, not̆ati, solfejiti dovigurit. K̆andidat̆i begik eyati çkin domogures.

-       K̆laras musik̆aluri inst̆rument̆i uğut̆ui?

-       Ho, kuğut̆u. P̆iana kuğut̆u do mskvaşa gelaçapt̆u.

-       K̆andidat̆i begik mu isnst̆ument̆i gelaçapt̆u?

-       Flut̆i gelaçapt̆u emuk.

-       Si mu inst̆rument̆i gelaçapt̆i?

-       Ma p̆ililişa toli komiğut̆u. Pet̆erişen p̆ililişa gegaperi vort̆i.

-       Mara K̆andidat̆i begis p̆ilili va uğut̆u. İpti flut̆i muşi komomçu. Edo ma flut̆i gelaçapt̆i. Pet̆erişi p̆ililişen armʒika gelaçamu dovigureret̆i do emuşeni.

-       Pet̆eris not̆a do solfeji va uçkit̆u. Eşo va reni?

-       Ho, Pet̆eris not̆aşen do solfejişen çkar ambai va uğut̆u, mara loqaşa gelaçapt̆u.  K̆andidat̆i begik not̆aten gelaçamu domoguru.

-       Flut̆i gelaçamu k̆aixeşa gagurui?

-       Ho, mç̆ipaşaşi doviguri ma.

-       Ok̆itxu do oç̆aru dobağine gagurui? Latinuri nenaşi grameri do xesap̆i gagurui si?

-       Ho, ok̆itxu-oç̆aru dobağine doviguri ma. Latinuri grameriti, xesap̆iti doviguri, domaguru..

-       K̆andidat̆i begişen Latinuri Nena do xesap̆i mç̆ipaşaşi gagurui si?

-       Mteli xolo var, mç̆ipaşaşi var, mara ç̆it̆a- ç̆it̆a doviguri.

-       Si k̆ai mamgure rt̆i. K̆andidat̆i begis ağani xali skani k̆ai aʒ̆onui?

-       Moro mu, K̆andidat̆i begis ağani xali çkimi k̆ai aʒ̆onu do ok̆açxe mundixomula çkar va mşinu. Ağani xali çkimi kožiru do emuşk̆ule ma çkar ç̆it̆a va mşinu. İrote mskva nenape miʒ̆u do açkva çkimden çkar ink̆raxi kuğut̆u K̆andidat̆i begis. Oncğore aqu k̆oçis. Emuk ma domosağu. Ugurapobaşen ma momişletinu K̆andidat̆i begik. Edo vizengini. Seri-dğaleri va dobdgiti do ağani ambaepe doviguri ma. Gurapaten k̆vinçi doviqvi do udodginu vputxi ma. Lai şkvit nʒaş jin vort̆i gurapaşi menceliten.

-       K̆andidat̆i begik megişveleren. K̆andidat̆i begik mʒ̆k̆upişen k̆ap̆ineri mogişletineren. Megerem k̆ai k̆oçi t̆eren. Didşuroni t̆eren. Namusoni t̆eren. Aʒ̆i ma gemzuli kodopskidi. Edo oncğore maqu ma. Asteri k̆oçi dido va ižiren aya dunyas.

-       Ho, K̆andidat̆i begik çkinapa do k̆ult̆uri muşiten mozenginu. Açkva k̆arta dulyas otxo toliten voʒ̆k̆ert̆i ma. Açkva xaziri vort̆i cahiloba mergapuşa. Ç̆ara miçkit̆u ma. Hukmi maxvenet̆u.

-       Çkva miepek megişvelu ok̆itxu-oç̆aru-osuretus?

-       Ok̆itxu- oç̆aru- osuretus K̆larakti, dinanakti, Sabest̆ianikti irote memişvelu.

-       Skani ağani xaliten K̆lara do dinanakti ixelesi?

-       Moro mu, ixeles.

-       Rot̆enmayer xanumikti ixelui skani gecginobaten?

-       Var, emuk çkar va ixelu. Gecginoba çkimi ak̆isk̆anet̆u. Ar nenaten si xesap̆i qvi! Ma ç̆iç̆it̆a bere vore,  Rot̆enmayer xanumi ren k̆oca oxorca!

-       Muşeni eşo ikipt̆u Rot̆enmayer xanumik?

-       Fuk̆arepe k̆ai va aʒ̆onet̆u oxorcas. Berepe k̆ai va aʒ̆onet̆u Rot̆enmayer xanumis.

-       Onç̆eloni oxorca t̆eren! Hemiti nosi mğiri uğut̆eren Rot̆enmayer xanumis. 

-       Oxoşirşoleri dulyape kuğut̆u emus.

-       Qoropa do vicdani va uğut̆eren oxorcas.

-       Xampa k̆oçişa t̆oli va uğut̆u. Para do xampobaşa toli kuğut̆u oxorcas. Tolužgu rt̆u.

-       Rot̆enmayer xanumik si gbaxupt̆ui?

-       Var, va mbaxupt̆u. Emk̆ata ceza va rt̆u oxoris. Rot̆enmayer xanumik irote nenaten mbaxupt̆u. Mara açkva dudi çkimi gordinuşi gzas vort̆i. Udodginu k̆arta speroşen vigurapt̆i ma

-       Si ʒ̆ori zop̆on. Si açkva k̆ap̆et̆i rt̆i skidalas.

-       Umuteloba do umiteloba p̆at̆i ren, mara ugurapoba irişen p̆at̆i ren!

 

 

 

 

 

 

9. K̆laraşi Baba

 

-       Ar ndğas K̆laraşi baba komextu. Zizimani begi oxorişa komextu.

-       Ho, K̆laraşi baba komexteret̆u. Oçukarepeten komexteret̆u.  Ağani ʒ̆anaşi ora rt̆u.

-       Muç̆oşi k̆oçi rt̆u K̆laraşi baba? Muepe gatkven si em k̆oçişen.

-       Ginže k̆oçi rt̆u, t̆anmağali. Mçire mxucepe kuğut̆u.  Mk̆ule tomaloni rt̆u. Mzoğaşperi tolepe kuğut̆u.

-       Pimpili do oşumeşi uğut̆ui Zizimani begis?

-       Oşumeşi kuğutu, mara pimpili va uğut̆u. Upimpile rt̆u. Varti gvaneri varti sap̆ara rt̆u. K̆oçinoboni k̆oçi rt̆u. Noseri k̆oçi rt̆u. Fuk̆ara nosişi k̆oçi va rt̆u. P̆anda žiʒinace rt̆u.

-       Zizimani begik si megişvelui?

-       Ho, emuk irot̆e mskvaşa ma memişvelu. Oçukareti komomçeret̆u ma emuk. Emus k̆oçinuri çkar k̆usuri va uğut̆u.

-       Si mu oçukare mekçeret̆u Zizimani begik?

-       Camişi kyure komomçeret̆u. Ç̆iç̆it̆a rt̆u kyure. Manzaroni k̆rist̆ali kyure komomçeret̆u Zizimani begik?

-       Muşi manzara uğut̆u k̆rist̆ali kyures?

-       Mtvironi manzara kuğut̆u k̆rist̆ali kyures. Edo dido k̆ai domaʒ̆onu eya oçukare. K̆rist̆ali kyureşi manzara nungapt̆u p̆ap̆uli çkimişi paʒxas do emuşeni.

-       Xeleberi rt̆i. Eya k̆rist̆ali kyurek oput̆e skani gožirapt̆u do emuşeni!

-       Ho, hemiti dido! K̆larati xeleberi rt̆u. Emusti oçukare komomçeret̆u Zizimani begik.

-       K̆laraşi oçukare mu rt̆u?!

-       Babaʒ̆a rt̆u. K̆laraşi oçukare, babaʒ̆a rt̆u. Noğa P̆arisişi noxvene rt̆eren eya babaʒ̆a. Dido paxali t̆eren.

-       K̆lara xeleberi rt̆u aya babaʒ̆aten!

-       Ho, xeleberi rt̆u. Mara K̆laras ʒ̆oxleşenti babaʒ̆ape kuğut̆u oxoris. Hemiti ar var, dido. Mara K̆lara didopetenti çkimi k̆ala dido xeleberi do keifoni rt̆u. K̆laraşi aya mskva xali kožiru do dido ixelu Zizimani begikti.

-       K̆lara xeleberi do keifoni rt̆u, mara si xeleberi do keifoni va rt̆i. Eşo va reni?

-       Ho, ma xeleberi va vort̆i. Emuşeniti keifoni va vort̆i ma. Ma irote gza bgorupt̆u noğa Mayenfeldişa oxtimu şeni.

-       Si p̆anda gemzuli rt̆i. P̆ap̆uli skani skani k̆ala va rt̆u.

-       Ho! İrote gemzuli vort̆i. Gemzuli- gemzuli govulurt̆u eya didi oxoris. Ma p̆ap̆uli çkimi k̆ala oskidu mint̆u. Pet̆eri k̆ala goxtimu mint̆u çkini zenepes.

-       Zizimani begik aya xali skani va žiropt̆ui? Skani uxeloba va oxvaʒ̆onu emus?

-       Moro mu, oxvaʒ̆onu, koxoʒ̆onu. Zizimani begi k̆ai guroni rt̆u do aya xali çkimiti kožiropt̆u. Edo çarepe gorupt̆u emuk.

-       Zizimani begis çare ažirui xali skanişa? Mu çare žiru?

-       Xali çkimişa çare ažiru emus!

-       Çare mu rt̆u?

-       Mayenfeldişa oxtimu do p̆ap̆uli çkimi k̆ala oskidu t̆eren çkimi ç̆ami.

-       Noğa Mayenfeldişa oxtimuşa izni mekçii Zizimani begik?

-       Ho, Zizimani begik noğa Mayenfeldişa oxtimuşa izni komomçu, mara K̆larak ekşen oxtimuşa izni va momçu. Edo emedeni omgarinus kogeoç̆k̆u zavali K̆larak. Xvala do k̆ak̆vat̆a rt̆u. Zavali k̆ulanis manebra va uqonut̆u didi oxoris.

-       Si mu qvi? Siti zavali xalis rt̆i. Umiteli rt̆i eya kvaşi k̆oca oxoris.

-       Ho, eşo vort̆i. Mara govonk̆vati do oxoris dopskidi K̆lara k̆ala. K̆lara xeleberi rt̆u çkimi k̆ala. Çkin k̆ai manebrape vort̆it. K̆larati ma memingapt̆u. Ma K̆laras mevungapt̆i. Çkin juriti xvala vort̆it.

-       Si mjora va rt̆i, mara te skaniten otanapt̆i. Si lukuna rt̆i mʒ̆k̆upis. Vicdani do qoropa kuğut̆u si.

-       Oput̆eşa oxtimuşa çare va mažiru ma.

-       Si do Pet̆eri k̆alati k̆ai manebrape rt̆it.

-       Eşo rt̆u, mara Pet̆eri xvala va rt̆u! K̆larak uçkimeli imgart̆u do memaxondineret̆u!

-       Solen giçkin, gonep Pet̆erikti uskaneli imgart̆u. Gaçkineni?

-       Var, va maçkinu aya.

-       Ok̆açxeti p̆at̆i dižabuni si! Eşo miçkin! Fizik̆uri zabunoba va rt̆u. Psikolojiuri rt̆u skani žabonoba!

-       Ho, psikolojiuri žabunoba rt̆u. Ma dovižabuni do sovnablist̆obaşi žabunoba maqveren. Emindros ma mutuşen ambai va miğut̆u.

-       Sovnablist̆obaşi žabunoba mu ren? Hele, miʒ̆vi!

-       Nciris goxtimu t̆eren. Si nciris re. Nciris gulur, mara mutuşen ambai va giğun. Mtel oxoris gulur, nciris re. Goʒ̆k̆uʒxaşi, mutuşen ambai va giğun. Aya žabuni ren sovnablist̆oba.

-       Mati amk̆ata zabunoba komiğut̆u, bere vort̆işi.

-       Hoi?! Eşoi?!

-       Ho! Aya žabunoba gont̆aleri ren.

-       Aya va miçkit̆u ma.

-       Si žabuni rt̆i, mara žabunoba skanişen ambai va giğut̆u!

-       Ho, ambai va miğut̆u. Ma govulur nciris. Majurapek ognapan k̆uçxeşi sersepe. Maxirce komoxteren oxorişa yado daʒ̆onerenan oxorişi miletis. Livori dokaçeri doçveren Zizimani begik. Axiristi kožireren maxirce(!)  Zizimani begik.

-       Si aya xalis koziresşi, mu qverenan?!

-       Hekimis ucoxeren Zizimani begik. Hekimi komemixteren. Ma mutuşen ambai va miğun. Nciris vore xolo.

-       Oxžabuneşen hekimi komegixtui!

-       Var, Zizimani begis doxmeli hekimi kuqonut̆eren. Emu komemixteren. 

-       Muç̆oşi k̆oçi rt̆u?

-       K̆ai k̆oçi rt̆u. P̆anda memişvelu emuk.

-       Aʒ̆i komoptat žabunoba skanişa! Aya žabunobaşi sebebi mu rt̆eren? Mu tkveren hekimik?

-       Žabunoba çkimişi sebebi rt̆eren oput̆e do p̆ap̆ulişa xasret̆i.

-       Ç̆amişi dulya va ren. Qoropaşi dulya rt̆u. Xasret̆ik eşo ikips. Siti žabuni gʒ̆ipxu xasret̆ik! Hekimik dogik̆arui žabunoba?!

-       Ho, xasretik mati žabuni mʒ̆ipxu. Buncina, nʒa, dixa, gola, germa, skindinape, manebrape do p̆ap̆uli çkimişa xasret̆i t̆eren aya žabunobaşi sebebi.

-       Mayenfeldişa oxtimuşen çkva çare va giğut̆u! Oput̆eşa gegapineri rt̆u. Oput̆eşi skidalaşa gegapineri rt̆u. Oput̆eşa oxtimoni rt̆i.

-       Ho, oput̆eşa oxtimuşen çkva çare va miğut̆u ma. Eşo miʒ̆u hekimikti.

-       Xasret̆ik dogç̆veret̆u do dogxaleret̆u

-       Ho, xasret̆ik domç̆veret̆u do domxaleret̆u. ʒ̆oxleşen gurik mutu va migorupt̆u. Mara hekimişi k̆arariten vixeli ma. Oreksiti komemixtu.

-       Ok̆açxe mu iqu?! Çkva mu ambai giğun si?

-       Zizimani begik noğa Mayenfeldişa ma mendemoçkvu. Aya ambaiten dovimuruʒxi ma. Dovişeni!

-       Aya xasret̆is kamogişletinu hekimik.  Dido şeyepe tis megixteret̆u! K̆larakti megiqucu!

-       Ho, K̆larakti memiqucu! Razi iqu.Çkva gza va uğut̆u zavali k̆ulanis.

-       Guris mu giğut̆u?

-       Ma oput̆e çkimişa oxtimu mint̆u. Xasret̆is kamomişletinu Zizimani begik.

-       Si mi k̆ala mendegoçkvu emuk?

-       Xezmetkyari Sabest̆iani k̆ala St̆aʒiaşak mendemoçkvu ma noğa Frank̆furt̆işen.

-       Xezmetkyari Sabest̆ianik trenis gegxedu si.Trenis xvala rt̆i!?

-       Ho, ma xvala vort̆i trenis. Noğa Frank̆furtişen trenis gepxedi do eşo mendapti.

-       Trenisti xvala- xvala rt̆i!

-       Ho, xvala vort̆i ma. Mtini giʒ̆va, xvala va vort̆i ma. Ketabepe komiğut̆u do udodginu vik̆itxi ma. Gazetati komiğut̆u. Jurnali komiğut̆u ʒanʒas. ʒ̆oxleşen gazetaşi renobaşen çkar ambai va miğut̆u, oput̆es vort̆işi ma. Jurnalişenti çkar ambai va miğut̆u ma. Jurnelepe, suretoni iqvet̆u didopeten.

-       K̆lara razi iqu! Mu tku emuk?

-       Ho, K̆lara ʒ̆oxleşen razi va iqu, mara Zizimani begik emus ocerapu. Dinanakti ocerapu K̆laras. Hekimikti žabunoba çkimişen ambai meçeren K̆laras. Aşoten oxtimuşa izni komomçu K̆lara çkimik.

-       Açkva xasret̆i gogindinu. K̆arta kva sva muşis monk̆a iqven!

-       Ho, mtini zop̆on. Kva sva muşis monk̆a iqven! Mati eşo.

-       Açkva raxat̆i rt̆i.

-       Ho! Noğa Mayenfeldişa mendapti.

-       Xasret̆i gogindinu!

-       Ho, xasret̆i gomindinu. Xasret̆i mep̆t̆k̆oçi k̆ap̆ulaşen. Açkva dovinosereret̆u ma. Udodginu Allahi çkimis şukuri vuʒ̆vi magzalobas.

-       ʒ̆oxleşenti noseri rt̆u oput̆es. Ma aʒ̆i hemi noseri hemiti k̆itxeri rt̆i. Hemuşeniti mskvaşa hukmi gaxvenet̆u si.

-       K̆oçis xvala nosi va ubağun, oguruti lazimi ren!

 

 

10. Mcveşi Manebrape K̆ala

 

-       Açkva oput̆e skanis rt̆i. Xolo mance gaqveret̆u. Xvala va rt̆i açkva.

-       Açkva xvala va vort̆i ma. Manca maqu ma.

-       Si oput̆e Dorflişa guiktişi, ipti miepe žiri?

-       İpti manžagerepe kobžiri ma sokağepes.  Entepek komžires ma sokağis.

-       Manžagerepek si gžiresşi, mu qves? İxelesi?

-       Ho! Milletis gaak̆viru do ipti moşvacinoni şeni kemepti yado açkines manžagerepes.

-       Aya xilafi ambai rt̆u. ʒ̆ori ambai entepes ognapii si?

-       Ho, vognapi do irik ixelu. Milletik ma mqoropt̆u.

-       Bedigoç̆veri bere rt̆u si. Ok̆açxe p̆ap̆uli skanişi paʒxaşa mextii?

-       Var, Pet̆erepeşi oxorişa mendapti ipti ma.

-       Muşeni ipti Pet̆erepeşi oxorişa mendaxti si?

-       Pet̆erişi oxori, oput̆eşi doloxe rt̆u. P̆ap̆uli çkimisti oxori kuğut̆u oput̆es. Mara eya oxoris va skidut̆u. Rak̆anis rt̆u p̆ap̆uli çkimişi paʒxa. Ek skidut̆u, giçkin! Rak̆anis geladgit̆u paʒxa muşi. Emuşeni ipti Pet̆erepeşi oxorişa komepti ma.

-       Pet̆erik si gžiraşi mu qu? Dido oraşen doni artimajuraşen mendra rt̆it.

-       Var, ma emu va mažiru.

-       Muşeni va gažiru Pet̆eri?

-        Pet̆eri oxoris va rt̆u. Ma emu va mažiru.

-       Oxoris miti gažirui si?

-       Ho, mažiru.

-       Mi rt̆u oxoris? Dinanai?!

-       Ho, xvala dinana kort̆u oxoris. Edo xvala rt̆u.

-       Dinanak si gžiruşi, mu qu?! Mtini nenaten giʒ̆va; sersi skani ognuşi, dinanak ixelui?

-       Ho, dido ixelu dinanak. Xelaten t̆ura ğurut̆u! 

-       Si dinana k̆ala muepe ğarğali? Mu amberepe meçi emus?

-       Açkva ak vore ma ptkvi. Açkva oput̆es pskidaminon ma ptkvi. Açkva xvala va re ma ptkvi.

-       Dinanak mupe giʒ̆u?

-       Nenaten va itkven muşi xela. Mati nenaten va matkven muşi xela. Dido ixelu. Edo xelaten omgarinus do mutu var. Ar k̆ele ma vimgart̆i majura k̆ele emuk imgart̆u.

-       Ok̆açxe muepe qvit? Muepe ğarğalit?

-       İpti oçukare muşi komepçi emus.

-       Mu rt̆u oçukare muşi?!

-       P̆arfumi rt̆u. Noğa Frank̆furt̆işi monoçane rt̆eren. Mara p̆arfumişen ambai va uğut̆eren zavalis.

-       Dinanas p̆arfumi k̆ai aʒ̆onui?

-       Ho! Ma dinanas qalis kodolovak̆idi. Dinanak ma qalis dolomak̆idu. K̆laraşi dinanak ar ketabi komomçeret̆u. Eya ketabişen ar- jur mk̆ule p̆aşura vik̆itxi emus. Nandidik p̆aşurapes nusiminu do dido ixelu.

-       Eya p̆aşura k̆ai aʒ̆onui dinanas!

-       Ho, dido! Ketabi suretoni rt̆u. Nandidi utole rt̆u. Ma vik̆itxupt̆i. Emuk suretepeşen ambaepe momçapt̆u. Dido k̆ap̆et̆i gagnapa kuğut̆u dinanas do mati govişaşi.

-       Pet̆eri do nana muşi so t̆erenan?

-       Pet̆eri nʒ̆opulas t̆eren. Nana muşiti qonas t̆eren.

-       Ho, komevagni.

-       Ok̆açxe tito- tito entepeti komextes oxorişa.

-       İpti mik mextu oxorişa? Pet̆erii?

-       Var! İpti Pet̆erişi nana komextu oxorişa. Ma Pet̆erişi nanas qalis kodolovak̆idi. Pet̆erişi nanak ma qalis dolomak̆idu.

-       Pet̆erişi nanak si gžiruşi dido ixelu. Eşo ižiren.

-       Ho, dido! Pet̆erişi nanak ma mžiruşi dido ixelu.

-       Emusti ʒ̆ori ambai meçii?

-       Ho, emusti ʒ̆ori ambai çkimi komepçi ma. Açkva tkvani k̆ala vort̆i ya vuʒ̆vi.

-       Ho, dido k̆ai! İxeleren zavalik.

-       K̆lara do muşi dinanak Pet̆eri, dinana do nana muşi şeni ma oçukarepe komomçeret̆es.  Ma xemboşi va ok̆onomoktines oput̆eşa.

-       Mu rt̆u Pet̆erişi nanaşi oçukare?

-       Met̆aksişi şarpa! Orkoşi paloroni yazma.

-       Pet̆erişi nanas eya şarpa k̆ai aʒ̆onui?

-       Moro mu, k̆ai aʒ̆onu!

-       Pet̆eri va mextui?

-       Komextu. Ar saati şk̆ule, nʒ̆opulaşen komextu oxorişa. Mextuşi, ma Pet̆eris qalis kodolovak̆idi. Pet̆erikti qalis dolomak̆idu. Edo oçukare muşi komepçi emus.

-       Pet̆erişi oçukare mu rt̆u?

-       Şekeleme, virvili do met̆alişi p̆ilili.

-       Pet̆eris ağani p̆ilili k̆ai aʒ̆onui?

-       Ho, dido k̆ai aʒ̆onu do emedeni gelaçamus kogeoç̆k̆u. Edo piʒarişi p̆ilili muşi ma komomçu. Oçukare komomçu eya.

-       Ok̆açxe mu qvit?

-       Ok̆açxe Pet̆eri k̆ala p̆ap̆uli çkimişi paʒxaşa mendapti ma. Rak̆anişa yeptit.

-       P̆ap̆uli skanik si gžiruşi, mu qu?

-       Dido ixelu p̆ap̆uli çkimik. Pap̆uli çkimik qalis dolomak̆idu do k̆vas memacundu ma. Oçukare muşiti komepçi p̆ap̆uli çkimis.

-       Oçukare muşi mu rt̆u?

-       Muşt̆uk̆i rt̆u! Muşt̆uk̆i do tutuni rt̆u muşi oçukare. Entepe k̆omepçi ma p̆ap̆uli çkimis.

-       P̆ap̆uli skanis oçukare muşi k̆ai aʒ̆onui?

-       Ho, k̆ai aʒ̆onu. Noğaşi dulya rt̆u muşt̆uk̆i. Tutuniti noğa Soxumişen t̆eren.

-       Noğa Soxumi so rt̆eren, giçkini?

-       K̆afk̆asias t̆eren eya noğa. Tutunişi p̆lant̆asyoniten çinoberi t̆eren noğa Soxumi. Avrup̆uri turcarepes kuğut̆eren tutunişi p̆lant̆asyoni noğa Soxumis. Edo am Avrupuri turcarepek tutunişi ticareti ikipt̆erenan noğa Soxumişen noğa Frank̆furt̆işa. 

-       Emora şk̆ule si p̆ap̆uli skani k̆ala skidagint̆u. Aya ambai ognuşi, mu qu p̆ap̆uli skanik?

-       Dido dido ixelu p̆ap̆uli çkimik. Ok̆açxe manžagerepekti komextes paʒxaşa.

-       Manžagerepek mu qves? Si megarges manžagerepek!

-       Ho, entepekti memarges ma paʒxas.

-       Entepek paʒxas çkin momik̆itxes do çkvadoçkva oçukarepe momiğes çkinda. Milleti kok̆ibğes ç̆it̆a paʒxas do ç̆anda kododges. Coğorikti xelaten loqaşa lalupt̆u ma. Mu qvas!

-        Si coğoris oç̆k̆omale çapt̆i.  Em coğoris Josefi coxont̆u!

-       Ho, p̆ap̆uli çkimişi coğori rt̆u Josefi.

-       Manžagerepek mu oçukarepe mogiğes tkvanda?

-       Markvali, kovali do amk̆ata oç̆k̆omalepe komomiğes. Aʒ̆i aşo komşuns ma. Mati musafirepes şekeleme dovudgi.

-       Noğa Frank̆furt̆is meç̆ireli ora gaqveret̆u  mara, açkva xeleberi rt̆i. Dudmoşletineri rt̆i. P̆ap̆uli skani k̆ala rt̆i. Pet̆eri, nana do dinana muşi k̆ala rt̆i. Germape, rak̆anepe, buncina k̆ala rt̆i xolo.

-       Ho, noğa Frank̆furt̆is meç̆ireli orape maqveret̆u, mara k̆ai manebrapeti maqveret̆u. K̆lara, dinana muşi, xezmetkyari Sabest̆iani k̆ai manebrape çkimi rt̆es. Pambuğiti eşo. Xeleberi vort̆i, mara nosi K̆laras kodomoskideret̆u.

-       Noğa Frank̆furt̆is rt̆i, xasret̆i giğut̆u oput̆eşa. K̆urbetis rt̆i, mara K̆andidat̆ik begik megişvelu do k̆arta şeyi diguri si! Guri k̆ap̆et̆i giğut̆u açkva.

-       Ho, guri k̆ap̆eti komiğut̆u açkva. Dido şeyi doviguri ma K̆andidat̆ik begişen. Mara xoloti xeleberi va vort̆i.

-       Muşeni xeleberi va rt̆i si?

-       Xolo xasret̆i komiğut̆u ma.

-       Muşi xasret̆i giğut̆u si aʒ̆i?

-       K̆laraşa xasret̆i komiğut̆u. Didi nanaşa xasret̆i komiğut̆u. K̆at̆una çkimişa xasret̆i komiğut̆u. Entepeşen mendra dopskidi ma do emuşeni.

-       Pambuği noğa Frank̆furt̆is doskidu. Eşo reni?!

-       Ho k̆at̆una çkimi kodoskidu noğa Frank̆furt̆is. Noğa Frank̆furt̆is yeçkindineri rt̆u do emuşeni. Pambuği çkimi Frank̆furt̆uri rt̆u. Emuşeniti emu ak mevaşkvi ma. K̆lara k̆ala skidut̆u k̆at̆una çkimi.

 

 

 

 

11. K̆laraşi Didi Sup̆rizi

 

 

 

-       Noğa Frank̆furt̆is p̆ap̆uli skanişi omuditen xert̆i. Aʒ̆iti K̆laraşi omuditen xert̆i oput̆e Dorflis!

-       Xe- gontxeri pçumert̆i K̆lara çkimi ma. Lai p̆anda K̆lara k̆ala vort̆i oput̆es. Mitxani mok̆ʒ̆ondaşi,  emus mance re si! P̆anda aşo ren! Eşo itkvet̆u didilepek.

-   Mʒika ora kogolaxtu. Arndğas Frank̆furt̆uri K̆larak sup̆rizi qu do oput̆e Dorflişa komextu. Didi sup̆rizi rt̆u skani şeni!

-  Ho, K̆larak sup̆rizi qu. Didi sup̆rizi rt̆u. Aya rt̆u dido mskva surp̆rizi.

-K̆lara mi k̆ala komexteret̆u oput̆e Dorflişa.

- Giçkin, K̆lara k̆ak̆vat̆a do ogzaluşi menceli va uğut̆u emus. Majurapeti muşi k̆ala rt̆u. Entepe k̆ala komexteret̆u K̆lara.

- Mi rt̆es majurape? Mi rt̆es majura musafirepe?!

- Dinana muşi, baba muşi, hekimi muşi, xezmetkyari Sabest̆iani do Rot̆enmayer xanumiti komextu oput̆e Dorflişa.

- Entepes oput̆eşi xalk̆i, buncina do skidala k̆ai aʒ̆onesi?

- K̆lara, dinana muşi, baba muşi, hekimi begi, xezmetkyari Sabest̆ianis oput̆eşi xalk̆i,  buncina do skidala k̆ai aʒ̆onu.

- Mara Rot̆enmayer xanumis oput̆eşi xalk̆i,  buncina, skidala do t̆aroni k̆ai va aʒ̆onu. Eşo va reni?

- Ho, si mtini zop̆on. Xilafi va ren. Rot̆enmayer xanumis oput̆eşi xalk̆i, t̆aroni, buncina do oput̆eşi skidala k̆ai va aʒ̆onu.

- Muepe tkumert̆u Rot̆enmayer xanumik?

-Rot̆enmayer xanumis udoginu şikayeti kuğut̆u, irote p̆esimist̆i rt̆u do emuşeni. Buncinaşi mencelişen ambai va uğut̆u.

- K̆laraşi mok̆itxuten irik ixelu. Eşo va reni?

- İrik var, Pet̆eriş met̆a, irik ixelu.

- Muşeni Pet̆erik va ixelu K̆laraşi moxtimapaşen?

- Megerem Pet̆eri dido paxili t̆eren. Va aya miçkit̆u ma. Paxili rt̆u, emuşeniti çkimi do K̆laraşi manebroba va yazdu Pet̆eris. Edo guri domiç̆vinu Pet̆erik.

- Pet̆erik K̆lara manebra va şinapt̆u. Eşo reni?

- Ho, Pet̆erik K̆lara manebra va şinapt̆u. Duşmani şinapt̆eren.

- K̆larak Pet̆eri manebra şinapt̆u. K̆lara k̆ai guroni rt̆u!

- Pet̆eriti k̆ai guroni rt̆u, mara bere rt̆u. Encami bere rt̆u Pet̆eri. Mara aya rt̆u p̆at̆i ambai, giçkit̆as!

- Muşi p̆at̆i ambai?! İnşalla p̆at̆i mutu va yeçkindu!

- Arndğas K̆laras tekerleğoni troni nuxireren do oktişen mejat̆k̆oçeren Pet̆erik. Aya rt̆u p̆at̆i ambai.

- Megerem Pet̆eri mt̆k̆uri t̆eren! Zavali K̆lara utroneli doskidu. Qal-gelakteri doskidu.

- İptineri mendaʒ̆k̆omiluten, aya rt̆u dido p̆at̆i dulya. Pet̆erişi noxvene dido p̆at̆i rt̆u. Mara utronelobak K̆laras nuşvelu.

- Utronelobak muç̆oşi nuşvelu K̆laras?

- Mati emus mevuşveli. Majurapekti nuşveles K̆laras. Allahik nuşvelu K̆laras. Buncinaşi qoropaktik nuşvelu K̆laras. K̆uçxes muiselu! K̆uçxepeşi jin dvadginu K̆laras. ʒ̆oxle ç̆it̆a- ç̆it̆a ogzalus, ok̆açxeti ç̆it̆a- ç̆it̆a onk̆ap̆inus kogeoç̆k̆u K̆larak. Aşoten majura fara yeçkindu K̆lara. Aya ren mskva ambai.

- Aya rt̆u mucize. Aya rt̆u skani qoropa do şvelaşi mucize!

- Çkimi var, Allahişi qoropa do şvelaşi mucize rt̆u aya ambai.

- Mara si dido k̆ai kuçxeşi re. Skani qoropa do mot̆ivasyonik K̆laras menceli komeçu.

- Xvala çkimi qoropa do mot̆ivasyonik var, Allahik nuşvelu K̆laras. Bucinaşi menceli do qoropak nuşvelu K̆laras. Buncinak manti menceli do qoropaten memişveleret̆u do emuşeni. K̆laraşi ocağik dido ixelu! Majura fara yeçkindes aya dunyas!

- İgbaliten K̆lara si megingaps do siti emus nungap.

- Mati eşo visimadeps. Artneri igbali komiğut̆es.  İgbaliten, K̆lara ma memingapt̆u do mati emus mevungapt̆i.

- Xvala K̆laraşi ocağik var, oput̆eşi xalk̆ikti dido ixelu K̆laraşi ağani xaliten. Çkvalapekti ixeles.

- Namu çkvalepek ixeles? Oput̆arepeki?! Manžagerepeki?!

- P̆at̆i noxvene muşişen Pet̆erikti ipti dipişmaneret̆u, mara ok̆açxe K̆laraşi xeironi ambaiten dido ixelu. Rot̆enmayer xanumikti dido ixelu K̆laraşi xeironi ambaiten. Mcveşi ğeci Rot̆enmayer xanumiti gondunu do ağani oxorca komextu dunyaşa! Xolo yeçkindu oxorca. Ok̆açxeti ikimocu hekimi begi k̆ala.

- Dido pukironi ambaepe komomçi, Haidi. Dido şukuri giʒ̆umer.

- Pimpili dixaşa, Alik̆o! K̆uçxe bedineri! Moxtimu skanik ma dido maxelinu, giçkit̆as!

- Ar- jur nenatenti maç̆arale Yohanna Sp̆irişen molapşinat, mu iqven! İqveni?!

- İqven, iqven! Derdi mo zdip si! Maç̆arale Yohanna Sp̆iri, çkimi şeniti, dunyaşi mtel berepe şeniti dido beciti ren. Ho, emuşenti molapşinat!

- Yohanna Sp̆iri mundes do namu noğas yeçkindu?

- (12) vit̆o jur Mbuloba (1827) vit̆o ovro oşi do eçi do şkvit  ʒ̆anas, İsviçreşi noğa Hirzelis yeçkindu Yohanna Sp̆iri. Edo doğuru (7) şkvit Xʒala vit̆on çxoro oşi do ar (1901) ʒ̆anas, Ziruxis.

- Yohanna Sp̆iri çinoberi ren skani ketabiten. Çkva ç̆areli ketabepeti uğuni emus?

-Ho, kuğun. Gamiçkvineri dido ketabi kuğun Yohanna Sp̆iris. Otkvuten va itkven.

- Si muşeni irote k̆uçxe t̆et̆eli gulurt̆i oput̆es. Kalamani va giğut̆ui si? Modvalu va giğut̆ui? Çapula va giğut̆ui si?!

-Kalamani ar var,  dido komiğut̆u ma. Modvalu ar var,  dido komiğut̆u ma. Çapulati komiğut̆u ma!   K̆uçxe t̆et̆eli goxtimuten buncinak irote qoropa, xela do menceli muşi momçapt̆u ma do emuşeni. Mati aya qoropa, xela do menceliten majuranepes qoropa, xela do omudi çkimi mepçapt̆i. Emuşeniti k̆uçxe t̆et̆eli govulurt̆i ma.

- Ketabi skani muk̆o nenaten gamiçkvinu? Giçkini?

- Ho, komiçkin. (70) sume neçi do vit çkvadoçkva nenaten gamiçkvinu ketabi çkimi. Aşo matkven ma aʒ̆i.

- Filimi skani muk̆o fara yeşiğinu? Aya dulyaşenti ambai giğuni si?

-Ho, ambai komiğun. (15) vit̆o xutişen dido ren filimi çkimişi adapt̆asyoni. Aʒ̆i eşo miçkin.

-Umuteloba, udulyeloba, mşkironeroba do uqazu dulyape gont̆aleri rt̆eren (19.) vit̆o maçxorani oşʒ̆anuraşi İsviçresti, mteli dunyasti.  Eşo vik̆itxeret̆i ketabepeşen. İsviçre şeni aya ambai mtini reni?

-Ho, mtini ren. Mtini giçkin do mtini zop̆on, Alik̆o. Umuteloba, udulyeloba, mşkironeroba do uqazu dulyape dido gont̆aleri rt̆u İsviçre çkimisti, mtel dunyasti. Aya ren çkimi uça tarixi.  Aya ren çkini uça tarixi. Aya ren skani uça tarixi. Aya ren tkvani uça tarixi. Aya ren mteli k̆oçinobaşi oşkaruli uça tarixi.

- Dido İsviçrelurepek naşkves dobadona mutepeşi do dibarges majura dobadonapes. Eşo miçkin!

- Mtini zop̆on. Aya rt̆u (19.) vit̆o maçxorani oşʒ̆anuraşi çodinas. Mohaciri gamaxtu milleti İsviçreşen, para mogapu şeni. (330) sum oşi do eçi do vit vitoşi İsviçreluri mohaciri gamaxtu.

- Didopeten namu dobadonapes dibarges am İsviçreluri mohacirepe?

- Didopeten dibarges emindroneri Amerik̆aşi Ok̆ont̆aleri Oxenʒales.

- Andğaneri ndğas İsviçre muten çinoberi ren? Hele, ayati miʒ̆vi, Haidi!

-İrişen ʒ̆oxle, İsviçre ren çinoberi demok̆rasi muşiten. K̆onfederaluri dobadona ren. Otxo resmuri nena kuğun İsviçreşi K̆onfedersayonis. Çkva k̆arta nenaşen k̆oçepeti skidunan İsviçres. Edo k̆ult̆uruli ot̆onomi kuğunan entepes.  Aya xali muşiten çinoberi ren İsviçre mteli dunyas.

- Çkva muten çinoberi ren İsviçre?

-İsviçres resmuri didi va uğun. Mara İsviçreşi milleti didopeten Kristiani ren. K̆atolik̆uri do P̆rot̆est̆anuri k̆ilisepeten içkinen İsviçre. Reformist̆uri k̆iliseti, Ortodoksuri k̆iliseti koren İsviçres. Muslimanuri, Yahuduri, Budist̆uri, Hindust̆uri lamtinapeti koren İsviçres.

- Çkva mu monoçonepeten çinoberi ren İsviçre?

-Didopeten xami, saati, ğvini do çik̆olat̆aten dido çinoberi ren mteli dunyas.

- Dini, nena do k̆ult̆uriten dido p̆luralist̆uri dobadona t̆eren İsviçreşi Federasyoni. Ma aya va miçkit̆u. Dido şukuri giʒ̆umer, Haidi çkimi! K̆ai guriten vižirat bolaki!

- İrote vižirat! Mati dido şukuri giʒ̆umer. K̆ai guriten vižirat, Alik̆o. Gogixta do gogağara! Allahik irote megişvelas! Dulya skani irote ʒ̆ori idas!

 

DİÇODU

 

aksamaz@gmail.com

 

 

1. ლაზური ტექსტეფე/ LAZCA METİNLER:                                         

https://aliihsanaksamaz.blogspot.com/2025/01/lazca-metinler-1910-lazuri-tekstepe.html

2./ A: ლაზური ტექსტეფე/ LAZCA METİNLER:

https://aliihsanaksamaz.blogspot.com/search?q=T%C3%9CRK%C3%87E%2F+LAZCA+MASALLAR-+1%3A+KRAL+VE+BA%C4%9ECI

2./ B: ლაზური ტექსტეფე/ LAZCA METİNLER: https://aliihsanaksamaz.blogspot.com/search?q=Kral+ve+%C3%87oban

2./ C: ლაზური ტექსტეფე/ LAZCA METİNLER:

https://aliihsanaksamaz.blogspot.com/search?q=+2%29+%E2%80%9CCad%C4%B1+Ohai%E2%80%9D%2C+

2./ D: ლაზური ტექსტეფე/ LAZCA METİNLER:

https://aliihsanaksamaz.blogspot.com/search?q=Ke%C3%A7i+ve+Kurt

3. ლაზური ტექსტეფე/ LAZCA METİNLER:

https://aliihsanaksamaz.blogspot.com/2025/01/yohanna-spirisi-haidisi-skidalasen.html

http://xvalamgeri.blogspot.com/2025/01/blog-post.html


 https://www.kitapyurdu.com/kitap/laz-dili-temel-dersleri/385230.html&manufacturer_id=367

https://www.kitapyurdu.com/kitap/sangulisi-skiri-sangulinin-evladi-faik-aksamaz/536404.html&manufacturer_id=367